Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nová nařízení a regulační opatření

S počátkem roku 2020 vstoupilo v platnost několik nových administrativních nařízení a regulačních opatření, ze kterých mě může vpravdě trefit šlak. Rád bych zde jmenoval aspoň ta nejparadoxnější.  

Korektní myšilov

Rádi se ségrou chytáme myši. Pokud nějaká taková šedá potvůrka omylem zabloudí do našeho venkovního výběhu, má jen dvě možnosti. Buď si okamžitě uvědomí svou chybu a zmizí nebo je nekompromisně polapena.

Nově však musí být každá kočka, která se vydá na lov, vybavena reflexní vestou a čepicí žluté nebo oranžové barvy s černým logem tlamičky s vyceněnými tesáky a zkřížených tlapek s vytaženými drápy. Logo musí být umístěno na obou bocích vesty, jakož i na štítku čepice. Účelem nařízení je prý, cituji: „Narovnání nespravedlivého postavení predátora a oběti.“ Konec citace. Pokud nějaká kočka uloví jakoukoli kořist bez tohoto označení, hrozí jí vysoká pokuta v myškorunách, respektive zákaz vstupu na místa s potenciálním výskytem myší.

Fakt bych rád viděl tak stupidní myš, která by nás v takové maškarádě přehlédla a nechala se chytit.

Genderově vyvážené páření

Toto opatření se sice netýká ani mě, ani mé sestry, ale i tak proti němu důrazně protestuji a považuji ho za nepřijatelný zásah do života svobodomyslného kočičího pokolení.

Už není možné pářit se na obvyklých místech, jakými byly například střechy, půdy a zahrady domů, případně městské parky a podobně. Nařízení nově vykázalo páření do pro tyto účely zbudovaných a nepřekonatelnými ploty obehnaných pářenišť, umístěných na odlehlých místech. Vstup na každé pářeniště hlídá přísná ostraha, která vpustí dovnitř pouze spárované dvojice, a to po výslovném promňouknutí (rozuměj prohlášení) samice, že s aktem páření souhlasí a podstupuje ho dobrovolně. Pářeniště jsou vybavena mikrofony, pomocí nichž službu konající ostraha hlídá, zda pářící se dvojice nepřekračují určený hlukový limit vřískotu. Sankce za divoké páření mimo vyhrazená pářeniště nebo za nepřípustnou hlučnost jsou pochopitelně součástí nového nařízení.

Chápu sice, že předchozí stav nebyl příznivý a rodilo se mnoho nechtěných koťat, která končila v útulcích, ale toto je příliš. Noční koncerty koček a kocourů, v nichž samci soupeřili o přízeň přítomných samic a poté se s nimi za doprovodu divokých zpěvů pářili, patřily neodmyslitelně k přirozenému kočičímu životu. Bez nich to už nikdy nebude ono a mám-li to mňouknout s trochou nadsázky, kočka přestane být tou starou dobrou kočkou.

Nicméně my kočky v tom nejsme samy, řehtání úředního šimla se netýká pouze nás a tvrdá ruka regulačních opatření dopadla s příchodem nového roku i na psy. Vedle obecně známého povinného čipování uvedu alespoň ještě jedno další opatření, o němž se tolik nemluví.

Spravedlivé značkování

Dle slov autorů tohoto opatření bylo do konce minulého roku psí značkování, cituji: „Neúnosně živelné, nekontrolované a v mnohých případech nespravedlivé, zejména pro slabší nebo méně průrazné jedince. Psi si chaoticky občůrávali, co a jak se jim zachtělo, močové vzkazy jedněch byly překrývány vzkazy jiných a někteří neměli šanci na to, aby se jejich záznam dostal k čenichu ostatních.“ Konec citace.

Od prvního ledna letošního roku má každý úředně zaregistrovaný a očipovaný pes oficiálně přidělena tři značkoviště, která smí využívat. Už se nejedná o různé kandelábry, nároží domů nebo patníky, ale o pro tyto účely vztyčené sloupky standardních rozměrů a určených barev. Sloupky jsou rozděleny na celou řadu takzvaných sektorů a každý jednotlivý psí jedinec občůrává výhradně ten svůj. Není třeba zdůrazňovat, že příslušníci menších psích plemen mají své sektory umístěny níž, větších plemen výš a že každý pes musí značkovat tak, aby se správně trefil a pouze v takovém množství, aby jeho značka nestekla do sektoru, umístěného pod tím jeho. Vzhledem k určité složitosti tohoto značkovacího systému je výhledově v závislosti na dostatku finančních prostředků přislíbeno zřízení cvičných míst pro ty, kterým by trefování do sektorů činilo potíže. Podobně je výhledově přislíbeno zbudování výletních značkovišť pro psy, kteří doprovázejí své lidi na cestách.

Jako kocour tomu sice moc nerozumím, ale ptal jsem se svých dvou psích známých, jaký na to mají názor. Sousedovic starý vestík Falco proštěknul, že už je mu to v jeho létech celkem jedno. Hlavně potřebuje, aby měl své značkoviště hned u domu. Přitom však zdůraznil, že mu celý systém značkovišť připadá kvůli mladým a aktivním psům jako na hlavu postavená nehoráznost. Jeho kamarád mladičký Steve se nechal slyšet, že jeho jack russellovské geny mu zakazují podřizovat se jakýmkoli nesmyslným úředním zákazům nebo příkazům a že on si i za cenu sankcí bude zásadně čůrat, kde chce, jak chce a kam chce.

Popravdě řečeno korektní myšilov, genderově vyvážené kočičí páření a spravedlivé psí značkování jsem si vymyslel pro vaše pobavení. Nicméně skutečné nesmyslné zákazy a příkazy jak pro zvířata, tak pro lidi mě opravdu štvou. Jejich autorům bych odsud shůry kuchyňské linky s klidem skočil na ramena, jako náhodou uklouznul a v hrané snaze se zachytit jim sjel s vytaženými drápky po zádech a po nohou až na zem. Anebo ne, nechci být na ně zlý, chtěl bych udělat něco pro jejich dobro. Postaral bych se o ně podobně, jako se oni chtějí starat o psy povinným čipováním. Nechal bych je očipovat lokalizačním čipem a sledovač polohy s radostí věnoval jejich tchýním.

 

Autor: Jan Pražák | neděle 5.1.2020 14:17 | karma článku: 26,23 | přečteno: 1387x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 28,69 | Přečteno: 651x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,49 | Přečteno: 790x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 998x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 943x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 953x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Trvalo to měsíc. Baltimore otevřel kanál pro lodě uvězněné po zřícení mostu

25. dubna 2024  19:34

Měsíc po zřícení přístavního mostu proplula nově otevřeným plavebním kanálem v Baltimoru první loď....

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,38
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.