Montyho smutný příběh s otevřeným koncem

17. 11. 2019 17:59:25
Mám rád příběhy se šťastným koncem, ať už lidské nebo zvířecí. Jenže v životě se ne vždy daří, a tak vám dnes mohu nabídnout jen několik příběhů se slibným začátkem. A k tomu jeden, v němž by toho štěstí bylo moc a moc zapotřebí.

Nejdříve tedy ty slibné začátky, spočívající v nových nadějích útulkových koček, které nalezly své lidské rodiny na sobotní umísťovací výstavě v Botanické zahradě v Praze Na Slupi.

Akce byla tentokrát skutečně zdařilá, nové domovy se podařilo najít čtyřiačtyřiceti roztomilým čtyřnožcům z osmdesáti zúčastněných. Podařilo se mi zadokumentovat jen pár z celé té řady nově vzniklých kočkolidských přátelství.

A teď už konečně ten slíbený příběh, jehož hlavní aktér na své štěstí teprve čeká a není vůbec jisté, jak to s ním dopadne. Není to kočka ani kocour, je to pes jménem Monty a před několika dny mi o něm vyprávěla moje známá paní Helena.

Montyho si před pár měsíci přivedl z útulku Vašek, přítel Jindřišky, kamarádky paní Heleny. Je to nečistokrevný bígl a, popravdě řečeno, Vašek si ho vůbec neměl brát. Kdo se ve psech aspoň trochu vyzná, dobře ví, že bígl je sice učenlivý a přátelský pes, ale k tomu, aby byl v pohodě, potřebuje náležitou výchovu a dennodenní pořádnou porci pohybu. Ono se ne nadarmo říká: „Chceš, aby byl tvůj bígl spokojený? Tak s ním uběhni nebo aspoň ujdi každý den dvacet kilometrů, jinak s ním budeš mít doma peklo.“

Jenomže Vašek si podle Heleniných slov nebral Montyho proto, aby měl psího kamaráda, kterého nejdřív pořádně vychová a pak se s ním bude předhánět v utužování tělesné kondičky. On si ho prostě vzal, jak to bohužel někteří lidé dělají, aby se s ním mohl vytahovat a ohromovat své okolí, jaké má pořádné psisko.

Není mi jasné, jak mohli útulkáři Montyho Vaškovi vůbec dát. Pokud vím, tak tihle lidé si obvykle dost hlídají, komu své zvíře svěří do péče. I když možná ne všude jsou vždy tak důslední, jak by mohli být. Nebo se jim nepodařilo správně odhadnout Vaškovy skutečné úmysly s Montym, někteří lidé holt dokážou mlžit, až se jim od pusy práší.

Zkrátka Monty se dostal k Vaškovi a Jindřišce, ale než aby si mohl pořádně vybíjet svou pověstnou bíglí energii venku, sedí zavřený sám doma a čeká, až se jeho lidé uráčí přijít. Za což se jim pochopitelně odvděčuje po svém, tedy hlasitým mnohahodinovým štěkotem, roztahanými věcmi, rozkousaným nábytkem a podobně. Vašek ho za ten bordel trestá, což je úplně špatně, protože má-li být zvířeti dáno najevo, že provedlo něco, co nemělo, musí se to udělat okamžitě po činu. Jinak to ten tvor nedokáže pochopit a bere to jako úplně zbytečný útok.

Pak vezmou Vašek s Jindřiškou Montyho na desetiminutovou procházku a diví se, že se ten pes chová nevypočitatelně. Tahá na vodítku, je-li navolno, tak utíká a někdy se snaží napadat ostatní psy.

„Bylo by potřeba, aby se Vašek Montyho zbavil a dal ho někomu, kdo to se psy umí. Člověku, který by se mu dokázal pořádně věnovat, převychovat ho a ukázal mu, co vlastně takový správný bíglí život znamená.“ Řekla mi Helena, když mi o Montym vyprávěla. Jenomže pak smutně dodala: „Bohužel to není možné, Vašek nechce ani slyšet, že by se snad měl Montyho vzdát.“

A tak mě napadá otázka, nač vlastně ten Vašek čeká? Až nevychovanému, nevybouřenému, nevyzpytatelnému a zbytečně trestanému Montymu jednoho dne rupne v bedně a zaútočí na člověka? Pokouše jeho samotného, Jindřišku nebo nedej bože nějaké dítě venku? Pak bude průs..., pardon průšvih jak mraky a pozdě na všechny nářky, co se mělo udělat jinak.

Ne, nevidím to s Montym růžově, ale s Helenou jsme se shodli, že ještě není všechno úplně ztracené. Vašek je, jaký toť div, člověk nedůsledný a netrpělivý, a tak lze doufat, že ho Monty dříve či později omrzí. Nebo lépe řečeno dřív, než bude pozdě, protože v tom je jediná Montyho naděje, jak se včas dostat do správných rukou.

***

Nicméně teď na závěr radši zpátky ke kočkám a k sobotní útulkové výstavě. Umístěným popřejme jen samou lásku a pohodu v nových lidských rodinách a těm ostatním, ať se brzy usměje osud i na ně. Nevím jak vy, ale já, ač srdcem kočkař, bych tentokrát chtěl popřát největší porci štěstí Montymu, protože ten ho opravdu akutně potřebuje.

Poznámky: Fotografie nezletilých osob jsou publikovány se souhlasem jejich rodičů. Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Autor: Jan Pražák | neděle 17.11.2019 17:59 | karma článku: 22.66 | přečteno: 802x

Další články blogera

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 35.17 | Přečteno: 3809 | Diskuse

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.98 | Přečteno: 691 | Diskuse

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.94 | Přečteno: 905 | Diskuse

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.71 | Přečteno: 809 | Diskuse

Další články z rubriky Fotoblogy

Marek Trizuljak

Od prvního jarního dne k Velikonočním svátkům

Rovnodennost, první jarní den, úplněk a brzy poté velikonoční svátky. Obrazové dojmologie ... ... ...

28.3.2024 v 15:39 | Karma článku: 10.80 | Přečteno: 96 | Diskuse

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 35.80 | Přečteno: 1776 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 16.21 | Přečteno: 174 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.40 | Přečteno: 212 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.17 | Přečteno: 157 | Diskuse
VIP
Počet článků 2119 Celková karma 31.46 Průměrná čtenost 1303


Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...