Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dobří a špatní učitelé?

Těch dobrých je bezesporu většina, ale existují i nějací špatní? Jako naprostý laik v pedagogických sférách bych si dnes nic takového nedovolil tvrdit, avšak ve svých školních létech jsem měl zcela jasno.

Ta nejlepší z těch mých, na kterou nikdy nezapomenu, byla paní učitelka Hrušková. Ano, dovolím si zde použít její skutečné jméno, i když vím, že ona už si mé řádky dávno nemůže přečíst. Tedy pokud v učitelském nebi nedisponují nějakým zvláštním kouzelným kukátkem, kterým by mohli sledovat, zda se jejich bývalým žákům daří v životě zužitkovat umy a vědomosti, které do nich kdysi nahustili.

Možná tušíte, že právně tahle skvělá pedagožka byla tou, která mě a dalších třicet zvědavých a vyjukaných dětí přivítala na začátku první třídy. A pak nás svým napůl kantorským a napůl maminkovským přístupem měla provázet celých pět let prvního stupně. Bohužel nemohu ke své škodě a ke škodě svých tehdejších spolužáků napsat provázela, protože měla podlomené zdraví a v průběhu třetí třídy musela definitivně přestat učit. Zbytkem prvního stupně nás už pak provedlo několik jejích nástupkyň, na něž už nemám zdaleka tak výrazné vzpomínky a z nichž žádná nám nedokázala vštípit tolik vědomostí a lidskosti jako právě ona.

První a poslední, v tom je kus osudovosti, ba možná přímo magična. Základní školu jsem započal pod křídly paní učitelky Hruškové a zakončil v přísné péči češtinářky a zároveň třídní paní učitelky Albrechtové. Asi si dovedete představit, jak nelehké muselo být dokázat si poradit s bandou třiceti puberťáků, kteří chtěli dělat všechno možné, krom vstřebávání výkladu té otravné ženské za katedrou. Nicméně paní učitelka Albrechtová si s námi uměla poradit s noblesou sobě vlastní a natlouct nám do střapatých hlav nejen pravopis, ale též literární velikány i s jejich stěžejními díly. A navrch se jí jenom tak mimochodem podařilo vštípit nám základy slohu, abychom se v životě dokázali gramotně vyjadřovat.

Celou dobu jsme ji měli za přísnou dámu, která nám neodpustila ani jeden špatně použitý ypsilon a která nemilosrdně trestala třeba i takovou prkotinu, jakou byla záměna bratří Čapků a přiřknutí autorství Dášeňky Josefovi. O to víc nás paní učitelka Albrechtová překvapila, ba přímo šokovala, když se s námi oficiálně loučila při posledním zvonění. Prostě a jednoduše si nás všechny své svěřence z 9. A tahle zásadová dáma pozvala a nacpala do svého malého panelákového bytu a tam si s námi přiťukla vínem. Z jedné litrovky sice vyšlo na každého jen pár loků, ale byli jsme hluboce neplnoletí, a kdyby to někdo rozmajznul, asi by z toho měla průšvih jako mraky. Tímhle svým počinem nás tehdy prostě dostala a já bych se s odstupem mnoha let vůbec nedivil, kdyby i posunula o krůček k dospělosti.

Teď z opačného pólu. Už si ani nepamatuju, jestli to bylo na základce nebo na střední a jak se ten soudruh učitel, co nás měl na výtvarku, jmenoval. Ale nebyl jsem zdaleka sám, kdo ho tehdy řadil k těm učitelům nikoli dobrým. Ve vlastních očích byl panem umělcem, mistrem malířem a zaníceným propagátorem směru, zvaného socialistický realizmus.

O skutečných velikánech, jakými byli například Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh a s nimi srovnatelní, nás tenhle kantor seznámil jak tak letmo, aby se neřeklo a hlavně aby se příliš nezdržoval od toho, co sám považoval za důležité. Tím byla díla jeho vlastní a urputná snaha vychovat z nás embrya svých následníků. Nicméně námi namalované pěsti dělnické třídy nebyly v jeho očích dostatečně zaťaté, kladiva dost úderná a pěticípé hvězdy dost rudé. Navíc jsme jako správná tlupa výrostků nevěnovali jeho výkladu a snaze náležitou pozornost, pročež se rozčiloval, v obličeji nabýval své oblíbené barvy a lál nám větou, že hází perly sviním, až se okna ve třídě otřásala v pantech. Nevím, jestli se i tenhle kantor nakonec dostal do nějaké prapodivné sféry učitelského nebe, ale pokud ano, určitě si tam rochní blahem a pilně se ohání štětcem při malování svých Marxů a Leninů.

Ale proč jsem se vlastně o těch učitelích tak rozepsal? Protože mi připadá, že by si zasloužili daleko víc úcty a respektu, než kolik se jim v dnešní době dostává. V době, kdy musejí pracovat v nešťastně nastaveném školském systému. Kdy si nemohou dovolit zjednat ve třídě patřičnou kázeň, aniž by se vystavovali nebezpečí popotahování za domnělé násilí na žácích. A dokonce kdy jsou učitelé začasto v očích rodičů hromosvodem, který může za to, že oni sami nedokázali svým potomkům vštípit aspoň základní zásady slušnému chování.

Věřím, že pokud by se dnešním učitelům dostalo vší té úcty a respektu, kterých si z titulu svého poslání zaslouží, byli by všichni veskrze dobří. A kdyby se mezi nimi čirou náhodou objevil nějaký špatný, záhy by přestal být učitelem.

Autor: Jan Pražák | středa 6.11.2019 14:24 | karma článku: 28,88 | přečteno: 944x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 27,38 | Přečteno: 547x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,48 | Přečteno: 780x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 989x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 936x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

V Česku stále chybí vakcíny proti černému kašli. Válek mluví o aktuální situaci

25. dubna 2024  11:30,  aktualizováno  12:36

Přímý přenos V Česku stále rapidně přibývá případů černého kašle. Jednou z cest, jak se proti nemoci chránit, je...

Vědce konec Langšádlové mrzí. Obávají se omezení rozpočtu na výzkum

25. dubna 2024  12:33

Demise ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) vědce i vysoké školy...

Vrah hodil tělo ubodaného muže do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024,  aktualizováno  12:23

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  12:20

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,32
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.