Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Už máte svou osobní emisní povolenku?

Že ani nevíte, oč jde? V dnešní době globálních klimatických změn, kdy ekologové bijí na poplach a mnohé státy se snaží snížit emise skleníkových plynů na minimum, je zavedení osobní regulace navýsost nutné.  

Příslušné kroky se pochopitelně podnikají už i v naší republice. Podobně jako v ostatních zemích, které se k tomu zavázaly, půjde o zavedení placených emisních povolenek dvou druhů.

Prvním druhem povolenek budou dechové. Bude stanovena základní objemová jednotka oxidu uhličitého, kterou ekologicky zodpovědně se chovající člověk vydýchá ze svých plic za rok. Každý občan bez ohledu na věk a sociální postavení bude mít za povinnost si zakoupit minimálně jednu povolenku na každý rok, řekněme za 1500 korun. Uvedená cena je zatím orientační. Pokud však občan tuto objemovou jednotku v rámci roku přečerpá, bude si muset koupit další povolenku, která už bude o něco dražší, řekněme 2000 korun. A tak dále, cena každé další povolenky v daném roce bude progresivně stoupat, což by mělo vést občany k co nejnižší produkci vydýchaného CO2.

Firmy, zaměstnávající občany ve fyzicky náročných profesích, při nichž se lidé více zadýchají, budou muset za takové zaměstnance zaplatit určitou, vynaložené námaze odpovídající část ceny jejich osobních emisních povolenek. Na konci každého roku nevyčerpaný zbytek povolenek propadne, nebude tedy převeditelný do následujícího období.

K měření množství vydýchaného oxidu uhličitého jsou už nyní k dispozici speciální chytré trubičky. Ty se napevno instalují všem občanům do hrtanu a naměřené hodnoty budou průběžně odesílat do k tomuto účelu zřízených úřadů. V rámci ochrany životního prostředí nebudou tyto trubičky napájeny z baterií, ale budou opatřeny speciální mikrosoučástkou, využívající prodění vzduchu v hrtanu k výrobě elektřiny. Trubičky jako takové a jejich komunikaci bude každý občan hradit ze svého, s úhradou ze zdravotního pojištění se nepočítá.

Druhým druhem budou takové povolenky, které budou určené k úhradě za látky, vyprodukované občany na opačném konci těla. I zde bude, podobně jako u dechových povolenek, stanovena základní cena za první povinnou povolenku a progresivní nárůst ceny za každou další. K měření se budou požívat konečníkové trubičky, které však budou několikanásobně dražší než ty dechové, protože budou provádět mnohem složitější analýzu procházející hmoty v různých skupenstvích.

Konečníkové analyzátory dokážou z procházející hmoty rozeznat, z jakých surovin tato hmota pochází, tedy zjednodušeně řečeno, co občan zkonzumoval, aby ji vytvořil. Podle složitých počítačových algoritmů bude ze zakoupené povolenky strženo tím víc, čím energeticky náročnější byla výroba té které zkonzumované potraviny. Zní to složitě, ale je to prosté, kdo se bude živit převážně masem, vyčerpá povolenku mnohem dřív, než kdyby se živil třeba zrním.

Od systému osobních emisních povolenek si ekologové, ekologickými lobby placení vědci a vlády ekologicky vyspělých států slibují zpomalení nežádoucích klimatických změn a oddálení pro lidstvo zničujících důsledků. Tyto povolenky jsou jedním z dalších jimi zaváděných nástrojů, které ve svém konečném důsledku pravděpodobně zavedou člověka zpátky na stromy, z nichž v dávnověku sestoupil na zem. Pokud v té době budou ještě existovat nějací vědci, ekologové a politici, tak už možná konečně pochopí jednu věc. Dojde jim, že na té klimatické změně z konce 20. a počátku 21. století mělo lidstvo podobně mizivý podíl jako na všech předchozích i mnohem výraznějších klimatických změnách.

PS: Nepanikařte, skutečnou existenci těchto osobních emisních povolenek nemohu (zatím) doložit žádným důvěryhodným zdrojem.

Autor: Jan Pražák | sobota 28.9.2019 20:41 | karma článku: 27,76 | přečteno: 731x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 27,98 | Přečteno: 622x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,48 | Přečteno: 786x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 994x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,35
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.