Občane České republiky, buď vděčný svému státu!

18. 06. 2019 21:20:07
Ve žhavém pátečním odpoledni šplhala teplota nad třicet stupňů. Vidina přecpaného autobusu na ještě přecpanějších předvíkendových silnicích mě přiměla udělat změnu a zvolit k cestě z práce vlak.

Bude to sice o něco dražší, ale po kolejích objedu dopravní zácpu, a když budu mít trochu štěstí, bude v příměstském „Elefantu“ fungovat klimatizace. Autobusu se sice nevyhnu, ale těch pár stanic z Čelákovic k nám do Nehvizd už nějak dám. Tedy pokud nebude zpoždění a neujede mi přípoj.

„Tento spoj je spolufinancován ze státního rozpočtu.“ Okázalá cedulka, vylepená na jednom z oken prvního vagónu mě přiměla k zamyšlení. Jakoby nám tím České dráhy chtěly říct, abychom my cestující byli našemu skvělému státu vděční za to, že za nás zaplatí část jízdného. Je to vůbec pravda? Snad jo, jinak by to tam přece nepsali. Ten stát je na nás opravdu hodný, dokonce se spolupostaral o příjemný chládek v klimatizovaném a nezpožděném spoji.

„Na financování tohoto spoje se spolupodílí Středočeský kraj.“ Hlásala cedulka, tentokrát umístěná na předních dveřích autobusu. „Hernajs, mám já to ale kliku, že žiju v České republice,“ jsem si pomyslel při přestupu v Čelákovicích. Autobus už sice klimatizovaný nebyl, ale co bych nechtěl. Stihl jsem ho? Stihl. A navíc tady za mě kraj, potažmo stát opět zaplatí část jízdného. Snad abych vyvěsil prápor a zapěl oslavné ódy, no né?

Jenomže pak jsem zaslechl z řidičova rádia útržek zprávy o další vlně EET a rázem jsem měl po radosti. „Proboha, daně!“ Prolétlo mi hlavou. Vždyť ono je to vlastně ve skutečnosti úplně jinak. Obě cedulky sice nelžou (stát přece nikdy nelže nebo snad jo?), ale daly by se napsat i poněkud jinak.

Ta na vlaku: „Tento spoj je spolufinancován z vašich daní.“ A podobně ta autobusová: „Na financování tohoto spoje se spolupodílíte vy všichni, vážení občané.“

Možná jsem sobec, ale najednou jsem tomu našemu státu, Českým drahám, kraji a dalším podobným dopravcům přestal být vděčný. Vždyť vlastně oni by měli být vděční nám za to spolupodílení. Nám všem, od majitelů firem za jejich obrovské daně, až po tu chudou stařenku, co platí DPH za svůj rohlík k snídani. A samozřejmě taky všem kuřákům, konzumentům alkoholu a automobilistům, platícím nekřesťanské spotřební daně. A tak dál, kdybych to chtěl všechno vyjmenovat, zapomněl bych vystoupit v Nehvizdech a přejel až do Úval. Pak bych si musel koupit lístek zpátky a mohl být vděčný všem lidem, že mi ho spolufinancují. Vlastně i sobě.

Vystoupit jsem naštěstí nezapomněl a cestou od zastávky domů jsem špekuloval, koho vlastně u těch dopravců spolufinancuji. No, nemyslete si, vy taky, nebo snad neplatíte daně?

Toho zpoceného řidiče, který mě vezl z Čelákovic svým rozpáleným autobusem. Ano, jeho budu spolufinancovat rád, a kdyby to šlo, klidně bych mu z těch daní přihrál víc. Jezdí za každého počasí a ještě se dokáže usmívat na ne vždycky dobře naladěné cestující.

Toho průvodčího, který se v Praze před odjezdem vlaku vybavoval se strojvedoucím, spolufinancuji taky rád. Tedy oba. Víte vůbec, kolikrát takový průvodčí musí projít celý vlak tam zpátky a jakou má další spoustu povinností? Já je teda ani nedokážu vyjmenovat. A ten mašinfíra? To je klasa, to snad není povolání, ale přímo poslání, o které sní každý malý kluk.

Takových, které na těch kolejích a silnicích spolufinancuji bez nadávání je víc, ale rozhodně mezi ně nepatří všichni. Například ti, co vymýšlejí jízdní řády, které se vinou dopravních zácp a omezení nedají stihnout a lidem pak ujede navazující spoj. Tedy pokud nejde o spoj nenavazující s odjezdem o pět minut dřív než plánovaný příjezd vlaku. Anebo ti, kteří dostanou finanční příděl (z našich daní, jak jinak) na rozvoj a provoz sítě veřejné dopravy a než, aby ho správně využívali, tak ho svou hloupostí nebo nekalým úmyslem prošustrují.

Leč dosti o tom, mé úvahy o cedulkách na vlacích a autobusech, o spolufinancování a o tom, zda bychom měli být vděční našemu státu nebo on nám, přetrhl příchod domů. Už jsem naštěstí ani nestačil domyslet, kolik takových klamavých pravd nám ten stát vystavuje přímo před oči. Naše dvě kočky mě uvítaly čerstvě ulovenou myší a mě paradoxně napadlo, jakou mají kliku, že za ni nemusejí platit taky nějakou daň.

Autor: Jan Pražák | úterý 18.6.2019 21:20 | karma článku: 27.46 | přečteno: 932x

Další články blogera

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.60 | Přečteno: 2167 | Diskuse

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 678 | Diskuse

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.68 | Přečteno: 883 | Diskuse

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.38 | Přečteno: 798 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.79 | Přečteno: 625 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.50 | Přečteno: 2167 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 17.05 | Přečteno: 299 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.34 | Přečteno: 215 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 280 | Diskuse
VIP
Počet článků 2119 Celková karma 31.18 Průměrná čtenost 1302


Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...