Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Praha není pro Čechy

Tedy abych byl přesný, historické centrum Prahy není vhodné jak pro Čechy, tak ani pro Moravany a Slezany, kteří neovládají cizí jazyky a nejsou alespoň natolik finančně zdatní jako bohatí zahraniční turisté. Chcete vědět proč?

Jednoduše proto, že by se tam nedomluvili, ale i kdyby to nakrásně nějak zvládli rukama a nohama, nemohli by si tam nic koupit, neb by to nezaplatili.

Leč nepředbíhejme a začněme pěkně od začátku. O předvelikonočním víkendu mě opustila manželka. Tedy ne, že by mi Soňa utekla úplně, odjela na nějaký fotografický seminář a udělala ze mě slaměného vdovce. No a znáte to, jakmile zůstane chlap doma sám, začne vymýšlet blbosti a chovat se jako utržený ze řetězu. A mě nenapadlo nic lepšího, než osedlat benzinového oře, vydat se z naší vesnice na okraj Prahy, tam přesednout na metro a zajet zkontrolovat předvelikonoční veselí na Staromáku.

A bác ho, ještě jsem na to slavné náměstí ani nestačil dojít a už jsem znejistěl, jestli mě to metro omylem nezavezlo někam do cizích krajů, kde se mluví jakousi podivnou řečí.

Nicméně tohle pochopí každý i beze slov, napřed se člověče najez, napij a pak můžeš postupovat podle té šipky vpravo nahoře.

Tomu rozumí i Spejbl a Hurvínek (ten není na obrázku, protože hledá s Máničkou Žeryka, který se zaběhl v davu turistů a nemůže najít cestu, protože štěká jen česky).

Na Staromáku se ukázala celá pravda ve své hrůzné nahotě, že tam totiž i slavní "pouliční umělci" tvoří v cizích jazycích.

Jen tak na okraj, američtí neoantropologové tvrdí, že se člověk nevyvinul z opice, ale z předchůdce dnešních psů a že grafiti není nic jiného, než lidskou formou psího značkování patníků, nároží a podobných míst. Ekologové, podporovaní lobby na výrobu moderních nápojů prosazují, aby se do takového pití přidávala barviva, která se neodbourají trávením. Pouliční umělci by pak mohli tvořit svá díla úplně stejnou k přírodě šetrnou technikou, jakou značkují psi.

Nyní zpět k tématu a k druhému důvodu, proč Praha není pro Čechy, tedy k cenám. Tahle namátková ukázka je ještě v relativně nižší místní cenové hladině.

Tohle už je onačejší nabídka, však za takové romantické zákoutí s pravým nefalšovaným dřevem si každý turista rád připlatí. Žádná umělá hmota ani dřevotříska, ale skutečný masiv, to už se dneska moc často nevidí.

Správní zahraniční turisté dokážou krásu staré Prahy ocenit třeba už jen tím, jak se na její návštěvu slavnostně vyfiknou.

A že jim teda chutná. (Teď chvilku nebudu rušit, někomu by mohlo zaskočit a kdo má pak v těch davech shánět první pomoc).

 

 

O tom, že české pivo dělá hezká těla, se s potěšením přesvědčily i německé turistky.

Tento obrázek ukazuje, že zdaleka ne všichni turisté jsou vděční a dokážou ocenit skvosty, které jim Praha skoro zadarmo (na jejich možnosti) nabízí. Než aby si užili dobrého jídla a skvělého moku nebo se aspoň pokochali architektonickými památkami, nenapadne je nic lepšího, než si udělat zase jen další salfíčko. Leč buďme přející a nekažme jim radost z jejich fotoalb ve stylu "já na tisíc způsobů."

"Klemente, ani nevíš, jak já bych chtěl zase na pole ke svýmu starýmu dobrýmu poctivýmu hospodáři."

"Nech těch zpátečnickejch prvorepublikovejch řečí, Tomáši. Já chci jedině do svýho zkolektivizovanýho socialistickýho JZD."

Můj nerozvážný slaměnovdovský výlet na Staromák se pomalu chýlil ke konci a já s potěšením seznal, že jsem se mýlil. Ono to historické centrum Prahy přece jen stále patří a snad i vždy bude patřit nám Čechům, Moravanům a Slezanům. Při příležitosti předvelikonočního veselí jsem tam totiž objevil to nejdůležitější, říznou domácí kapelu, hrající naše staré poctivé písničky. A ti najedení, napití a vyfocení zahraniční turisté? Ti sice možná nerozuměli ani slovu, ale líbilo se jim to tak, že na ni až na pár výjimek koukali s otevřenými pusami a nemohli od té podívané oči odtrhnout.

Bodejť by nekoukali, když jim tu muziku s chutí, s láskou a s citem pouštěla do uší kapela, složená ze samých našich českých, moravských a taky slezských děvčat, cérek, děvuch, kluků, borců a ogarů.

PS: Tak vidíte, takhle to dopadne, když manželka odjede na fotografickou akci a nechá mě, abych tady vyváděl bez dozoru. Ale slibuju, že až se vrátí, tak se jí pokusím přemluvit, aby vyrobila nějaký seriózní článek s pořádnými obrázky.

Autor: Jan Pražák | neděle 14.4.2019 14:24 | karma článku: 29,33 | přečteno: 1148x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 21,31 | Přečteno: 301x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,47 | Přečteno: 765x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 982x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 935x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,13
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.