Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Omezovač rychlosti coby zabiják na silnicích?

Poslední dobou se mezi lidmi objevily vášnivé diskuse o budoucím povinném montování omezovačů rychlosti do aut. Mohlo by toto byrokratické a od úřednického stolu vydané nařízení vést až ke smrtelným nehodám?

Oč jde? Jde o unijní plány na rozšíření povinné výbavy osobních aut o takzvaný „inteligentní omezovač rychlosti.“ Takové zařízení by v případě realizace v nejpřísnější verzi nedovolilo řidičům překročit aktuální povolenou maximální rychlost, respektive rychleji jedoucí auta by přibrzdilo. Ve hře je rok 2022 a zatím není jasné, jak přísná varianta omezovače bude použita, tedy zda jej bude možné vypnout nebo aspoň krátkodobě vyřadit z funkce. Někteří lidé bijí na poplach a argumentují omezováním osobní svobody, jiní tento krok v rámci bezpečnosti provozu obhajují, další pak uklidňují ostatní, že je vše zatím v plenkách a není známo, jak to všechno nakonec dopadne.

Nebudu zde spekulovat, co všechno by takové opatření mohlo způsobit, napíšu o jednom konkrétním zážitku. O tom, jak by nemožnost okamžité rychlé akcelerace s překročením povolené rychlosti mohla kdysi před léty ohrozit nebo dokonce zmařit dva lidské životy.

***

Psal se rok 1966, mně tehdy nebylo ani dvanáct a jeli jsme s taťkou v pražských Vršovicích po čtyřproudové Bělocerevské od Ruské dolů ke Slávii. Seděl jsem nepřipoutaný na předním sedadle, bezpečnostní pásy ještě neexistovaly a minimální hranice věku pro sezení vpředu též ne. Je to tam trošku z kopce dolů a probíhaly tam zrovna nějaké opravy, levý pruh v našem směru byl rozkopaný. Taťka si podřadil, snížil rychlost na povolenou třicítku, když v tom se na nás vyřítil zprava z vedlejší ulice 28. Pluku náklaďák. Vojenská tatra stojedenáctka z nedalekých kasáren, která nebyla přes maringotku silničářů vidět dřív než pár metrů před křižovatkou. Zřejmě ji řídilo nějaké zelené ucho s ještě neoschlým řidičákem, které si nevšimlo, že se blíží na hlavní.

Co teď? Taťka byl dobrý řidič, a tak během zlomku vteřiny vyloučil brždění, které by způsobilo leda tak přímý boční zásah plně naloženého nákladního projektilu. Vyloučil i úhybný manévr vlevo, tam byla místo vozovky vykopaná jáma. Takže zbylo jediné, prudce přidat plyn. Škodovčička tisícovka si zvesela zavýskla ve vysokých otáčkách, poskočila od radosti a frnkla tatrovce těsně před čumákem. Kdyby mohla, snad by se za ní i ohlédla a udělala dlouhý nos nebo aspoň vypláznula jazyk.

Ano, vím, dělám si z toho legraci, i když bych asi neměl, protože tenkrát šlo o hodně. Tatrovka za námi prudce vjela na hlavní, vojáček za jejím volantem to tak docela nedal a předkem skončil v té vykopané jámě. Sice se mu až na pár odřenin nic nestalo, ale kdyby nás trefil, byl by nás tam smetl před sebou. A bůh ví, jak by to dopadlo, i kdyby to nakonec nebyl smrťák, raději nedomýšlet.

Nu a mít tehdy naše Škodovka ten zamýšlený omezovač rychlosti v nejpřísnější verzi, tak nevím. Nemohla by tam na té třicítce vyrazit prudce vpřed a já bych vás možná dnes už ani nenudil tímhle dávným zážitkem, na který do smrti nezapomenu.

***

Takže co říci závěrem? Chápu, že v nebezpečných situacích a na nepřehledných nebo nevhodných místech je příliš vysoká rychlost nežádoucím rizikem. Jenomže ještě ani dnes po víc než půl století od té příhody nikdo nevymyslel takový automat, který by dokázal za každých okolností spolehlivě vyhodnotit, zda prudké a oficiálně nepovolené zrychlení jízdy není v dané chvíli naopak jedinou možnou záchranou.

Takže ať už to s chystaným „inteligentním omezovačem rychlosti“ dopadne jakkoli, osobně bych na něj každopádně nevsadil ani falešnej pěťák. Nechal bych to na řidičích, protože i když někteří dokážou vyvádět ledacos, většina z nich je zodpovědných a rozhodně má víc rozumu než nějaká mašinka, nařízená úředníkem od kancelářského stolu. A věřím, že i můj taťka by s tímhle názorem souhlasil.

Autor: Jan Pražák | pátek 29.3.2019 14:16 | karma článku: 43,96 | přečteno: 4882x
  • Další články autora

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 16,98 | Přečteno: 275x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 30,59 | Přečteno: 762x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,72 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,81 | Přečteno: 1009x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,96 | Přečteno: 953x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 2129
  • Celková karma 30,81
  • Průměrná čtenost 1302x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.