Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Starý maj přednost!

To ráno jakoby vstala levou nohou. Vlastně to celý začalo už předchozí večer, když jí dcera říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějakej mladej gauner staříka, co sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si odřel tvář.

Nemohla usnout, pořád se jí to honilo hlavou a vybavovala si případy, v nichž figurovali samí zlí, nevšímaví a sobečtí mladí lidé. Přitom normálně proti nim nic neměla, ale násilí na bezbranným člověku ji dokázalo pokaždý úplně rozhodit.

Usnula až pozdě po půlnoci, spala neklidně, pořád se budila, a když ráno vstávala, zas jí chytla ta její bolavá záda. S bídou se vyštrachala z postele, při každým pohybu sykala bolestí, ale nebylo zbytí, musela vyrazit. Slíbila dceři, že jí přijede pomoct s malým Jiříčkem, když jí dnes přijdou řemeslníci opravit vodu v koupelně.

Vzala si ibalgin a došourala se na tramvaj. Na zastávce bylo plno lidí, asi to dlouho nejelo. Stála celá zkřivená bolestí a trochu se třásla, už aby ten prášek konečně zabral. Vedle ní se pošťuchovali dva kluci tak patnáct, šestnáct, blbli a párkrát do ní málem vrazili. Naštvalo jí to a zas se jí vrátily večerní myšlenky na zkaženou mládež.

Tramvaj konečně přijela, byla dost zaplněná, ale ona měla kliku, dveře se otevřely akorát před ní. Uvnitř zahlédla jedno volný místo a doufala, že se k němu dostane. Už měla nakročeno, když v tom kolem ní profrčel jeden z těch dvou mladíků.

„Starý maj přednost, vole!“ Křiknul na něj ten druhej a dal mu herdu do zad.

„Nekecej a makej za mnou,“ ohlídnul se za ním ten prví. Kluci vběhli dovnitř, prodrali se k tomu volnýmu místu, stoupli si nad něj a nikoho tam nechtěli pustit.

Kdyby mohla vraždit pohledem, mladíci by byli na místě mrtví. Byla na ně naštvaná, tlačila se k nim a chtěla jim aspoň pořádně vynadat. Už, už byla u nich, už, už otvírala pusu s jedovatou větou, když se kluci otočili na ni. Oba se uklonili, udělali uličku a pokynuli jí rukou: „Místo pro vás, paní.“

Nebyla jen překvapená, byla přímo šokovaná. Její vykoktané „dě, děkuju“ už kluci nestihli zaslechnout. Byli dávno o kus dál a přeskakujícími hlasy puberťáků se dohadovali, jak se vyhnout zkoušení z matyky.

Když přišla k dceři, už jí ta záda tolik nebolela, a tak se rozhodla vzít malýho do ZOO. Jiříček je zlatíčko, takový její potěšení. Strávila s ním několik příjemnejch hodin. Šelem se trochu bál, u opic se bavil nejvíc a když se vraceli zpátky, dělal ze své dětské ručky chobot a snažil se troubit jako slon. U dcery bylo hotovo, dala s ní rychlý kafe a vypravila se zpátky domů.

Možná těm dvěma klukům z tramvaje akorát skončila škola, možná zatáhli matyku, co byla poslední hodinu, čert ví, cestou zpátky na ně narazila znovu. Měla chuť jim nějak poděkovat, něco jim říct. Ale co? Má jim povídat, jak byla večer naštvaná na všechny mladý, jak kvůli tomu nemohla usnout, až jí rozbolela záda, ale že oni dva jsou výjimkou? Takovou blbost jim přece nemůže vykládat, napadlo ji. Však by to ani nestihla, nebyl na to čas. Oni totiž tu svoji povedenou fintu s pošťuchováním, volným místem, uličkou a pokynutím tentokrát zopakovali pro jinou paní. Akorát museli pozměnit scénář a místo „starý maj přednost,“ říct „těhotný maj přednost. Vole!“

Když jí zas volala dcera, byl už skoro večer. Říkala, že ve vedlejším vchodu se strhnul poprask. Našli tam toho mladýho lupiče, kterej předchozího dne okradl staříka, co sotva chodil. Za lup si sehnal fet, zřídil se ve sklepě, někdo ho tam našel, stařík ho poznal a rovnou ho nechali odvézt. Přišlo jí ho líto, takovej mladej a už má život pořádně pokaženej.

Jenomže pak v zámku zarachotil klíč a ona na všechno zapomněla. Konečně se po týdenní práci v terénu vrací ten její. Už je s ním strašně moc let a když ho chce poškádlit, říká mu „ty můj starej, ty máš u mě vždycky přednost ve všem.“ Dneska se jí bude dobře spát. Budou si povídat o klukách z tramvaje, o dceři a o malým Jiříčkovi. A pokud ji zase chytnou záda, tak jí je namasíruje ten její zlatej starej.

Autor: Jan Pražák | sobota 16.3.2019 20:51 | karma článku: 27,77 | přečteno: 928x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 28,98 | Přečteno: 663x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,49 | Přečteno: 794x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 999x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 945x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.