Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Uhni, to je moje silnice!

Občas člověk nestačí zírat, s čím vším se dokáže setkat na silnici a leckdy musí mít kliku, aby neskončil v příkopu. Zkusme se na to podívat s určitou dávkou nadhledu a pojmenovat pár typů nebezpečných řidičů.

Pozor, tady jedu já!

Řidič typu „pozor, tady jedu já“ obvykle křečovitě svírá volant, jede prostředkem silnice a zná jen jednu jedinou rychlost, jíž bývá něco mezi čtyřiceti a šedesáti kilometrů v hodině. Tuto svou rychlost dodržuje za všech okolností, tedy bez ohledu na šíři a stav vozovky, rovné úseky nebo zatáčky a hustotu provozu.

Jízda za takovým řidičem je utrpením, neboť jej nelze předjet. Není ochoten ani schopen zrychlit nebo uhnout ze své půlící čáry ani na rovné a prázdné silnici. Nereaguje, ani když ho problikneme nebo na něj nedej bože zatroubíme. Potkat takového řidiče v protisměru je doslova průšvih a lze hovořit o štěstí, když to odnese jenom zrcátko. Jediné řešení je, vyhýbat se mu na sto honů.

O jedné řidičce typu „pozor, tady jedu já“ mi vyprávěla moje známá. Říkala, že si zranila kotník, manžel nebyl doma a ona poprosila svou sousedku, aby ji odvezla k doktorovi. Ta jí sice ochotně vyhověla, ale známá pak prohlásila, že vědět to dopředu, radši by si těch patnáct kilometrů k doktorovi odskákala sama na jedné noze.

Raz dva tři... ještě ne

Chování tohoto řidiče lze nejlépe popsat na křižovatce pří výjezdu z vedlejší na hlavní. Dlouze se rozhlíží do všech stran, snad dokonce i nahoru, a pokud uvidí nějaké blížící se vozidlo, nerozjede se, ani kdyby bylo půl kilometru daleko. Když konečně usoudí, že nastal ten pravý čas, prudce vyrazí dopředu. Po ujetí asi tak jednoho metru uvidí malou tečku na obzoru, dupne na brzdu a zase zastaví. Při předjíždění jede dlouze za pomalejším vozidlem, občas popojede k půlící čáře a vzápětí se zařadí zpátky, protože v levém pruhu zaregistruje nebo odtuší na vzdáleném horizontu nějaký pohyb.

Pokud dojedeme dvojici aut, z nich to první řídí člověk typu „pozor, tady jedu já“ a to druhé „raz dva tři... ještě ne,“ je nejlepší uhnout na první odbočce a jet jinudy. I když si tak prodloužíme cestu o nějakých dvacet kilometrů, rozhodně dojedeme do cíle dřív, než kdybychom se courali za nimi. Navíc si tak ušetříme nervy, a to i v případě, že se proti nám někde v zatáčce vyřítí „hráč“ (o něm později).

Kdysi jsem si právě na tom výjezdu z vedlejší na hlavní o řidiče typu „raz dva tři... ještě ne“ promáčkl přední nárazník. Přiznávám, že to byla moje chyba. Nedokázal jsem si tehdy ve svém řidičském mládí uvědomit, že to ten člověk přede mnou zadupne v momentě, když si všimne, jak o dva bloky dál nasedá na hlavní cyklista na bicykl.

Hráč

Řidič „hráč“ ve své mysli neřídí skutečné auto, ale hraje svou oblíbenou silniční počítačovou hru. V té hře se přičítají body za rychlost a za předjíždění, při případné srážce nebo vyjetí ze silnice přijde hráč o jeden herní život, a dokud nevyčerpá všechny, může hrát dál. Jakmile přijde o poslední život, hra končí a on musí začínat zase od začátku.

Nebezpečnost setkání s „hráčem“ na silnici asi netřeba popisovat, raději uvedu příklad, když mě jeden řidič tohoto typu vezl.

Stalo se to zhruba na přelomu tisíciletí, když jsme ještě měli pobočku v Karlových Varech. Jednoho dne jsme tam jeli ve čtyřech služební Vectrou, cestou do Varů řídil šéf. Práce se dost protáhla, bylo to někdy na přelomu září a října a my se vraceli domů už potmě. Mladý kolega, říkejme mu třeba Jirka, měl také referentskou zkoušku a doma jezdil otřískanou stopětkou. Dlouze naléhal na šéfa, aby ho na zpáteční cestě nechal řídit. Šéf, netuše, že pouští za volant „hráče“ mu vyhověl.

My se rozjeli a začalo rodeo. „Tak tohle jsi měl, kamaráde, přesně o vteřinu,“ pravil šéf ještě s celkem suchým humorem, když se Jirka po předjíždění tak tak stihl zařadit zpátky před protijedoucím trabantem. Jirka ždímal Vectru, co to šlo, v zatáčkách svištěly pneumatiky a jinak hovorný šéf postupně zmlknul. Zbledl na svém předním sedadle, pravou rukou pevně svíral dveřní madlo a levou bezpečností pás na břiše.

My s Karlem vzadu hodnotili výsledky služební cesty a jen při nějakém extra vydařeném „hráčově“ manévru na moment přerušili hovor. Zrovna ve chvíli, kdy jsme se přeli o velikost poprsí, ukryté pod halenkou jedné naší vyvinuté karlovarské kolegyně, tak se to stalo.

„Hráč“ Jirka se s námi řítil nejmíň stodvacítkou do kopce po prázdní rovné sinici. Neznaje trasu, netušil, že těsně za vrcholem kopce je zatáčka. Reflektory osvětlovaly vozovku až nahoru, v momentě, když svah přecházel v rovinu, svítily pár okamžiků do prostoru a Jirka tu zatáčku neviděl. Zazmatkoval a cuknul volantem nejdřív napravo. Šéf zaúpěl, Karel nestačil vyslovit předpokládané číslo kolegyniny podprsenky a Jirka prudce stočil volant na druhou stranu.

V ten moment zřejmě zasáhli všichni svatí, kteří nechtěli dopustit, aby Jirka z našich manželek a dětí nadělal vdovy a sirotky. Přistáli jsme zpátky na silnici, pod levým předním kolem zaskřípal štěrk na krajnici. Po chvíli se šéf trochu vzpamatoval, vyhodil „hráče“ Jirku od volantu a zbytek cesty dořídil sám.

Nicméně „hráč“ se nedokázal poučit, za několik let po téhle příhodě se ošklivě vysekal na kole a nějaký čas chodil po firmě jako zafačovaná mumie. Měl kliku, na rozdíl od mnoha podobných řidičů „hráčů“ nakonec vyvázl bez trvalých následků.

***

Nebezpečných, ale naopak i bezpečných typů řidičů je mnohem víc, než kolik jsem jich zde stačil vyjmenovat. Tak o nich a o zkušenostech s nimi třeba zas někdy příště. Anebo pokud nějakého takového znáte, napište o něm do diskuse.

Autor: Jan Pražák | pondělí 28.1.2019 14:17 | karma článku: 27,00 | přečteno: 1194x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 29,26 | Přečteno: 672x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,49 | Přečteno: 795x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 999x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 945x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,39
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.