Vy za tu toulavou kočku chcete peníze?

18. 11. 2018 16:38:22
Odchytit, dvakrát naočkovat, vykastrovat, pečovat, krmit a mazlit. Plus k tomu mnohdy zbavit parazitů, různých nemocí a zranění. Tak tohle všechno s láskou poskytují útulkáři svým svěřencům, než je mohou nabídnout k adopci.

Veterinární péče jde do tisíců, jen namátkou, kastrace kočky samičky vyjde v průměru na 1500 korun. Na druhou stranu příjmy útulků jsou minimální, například soukromá depozita jsou odkázána na případné dary veřejnosti, jejich náklady hradí ten, kdo se o kočky stará. Cena, kterou člověk zaplatí za adoptovanou kočku, je vpravdě symbolická a zdaleka nepokrývá ani polovinu skutečných nákladů. Pokud muselo zvíře podstoupit nějakou nákladnou léčbu, je nepoměr ještě mnohem výraznější.

I když se to nestává příliš často, setkávají se útulkáři s udivenou otázkou: "Vy za tu toulavou kočku chcete tolik peněz? To se na to můžu vykašlat a jít si koupit nějakou s papíry."

"To teda můžeš," pomyslí si někdy v takovou chvíli útulkář, "leda tak z množírny."

Není tedy divu, že útulkáři považují tento poplatek i za jakousi pojistku, aby zdarma získaného živého tvora někdo nepovažoval, cituji jednu útulkářku, "za spotřební materiál, který vyhodí na ulici, až ho přestane bavit."

Leč dosti toho, k danému tématu se ještě na chvilku vrátím v závěru článku. Teď bych vás rád pozval k optimističtější podívané. Nabízím pár obrázků koček a kocourů, kteří nalezli nový domov na včerejší umísťovací výstavě v Praze Na Slupi. Výstava byla úspěšná, do nových rodin se umístilo 46 čtyřnožců z celkového počtu 79.

Pětiměsíční kocourek Mareček bude jediným zvířecím společníkem své nové dvounohé maminky v bytě na Vinohradech. Na první fotce ještě nic netuší, na druhé se maličko nervózně těší do svého nového domova.

***

Půlroční Morisek, náš známý z pozvánky se konečně dočkal. Zdědí byt po staré britské kočce. Není divu, že je z toho trochu vykulený, jeho předchůdkyně byla šlechtična a on si po ní nebude chtít utrhnout ostudu. Ale z jeho odhodlaného výrazu je jasné, že to zvládne s přehledem.

***

Tříměsíční Drahuška to bude mít o něco jednoduší, v bytě na malém městě ji čeká dospělá kamarádka, která ji naučí všem kočičím lumpárničkám. Na fotkách je Drahuška trochu ustrašená, ale to rychle přejde.

***

Maličký Fredík bráška Moriska se na druhém obrázku loučí se svou pečovatelkou paní Danou z útulku a už se nemůže dočkat, až se seznámí se svou novou kamarádkou v bytě na Petřinách. Ta je také z útulku, v nové rodině jim spolu bude dobře.

***

Žanetka. Podobně jako ženy, tak i kočičí samičky bývají občas tajemné a nechtějí nám o sobě nic prozradit. Žanetka mi jen na krátký okamžik dovolila, abych ji zvěčnil v celé její kráse a pak zmizela, aby se ujala vlády u svých nových dvounohých komorníků.

***

Mladý pán, kocourek Vašík. Ten si panečku uměl vybrat. Z náručí útulkářky paní Jany putuje do náručí své nové majitelky. A to možná ještě netuší, že ho v novém bytě netrpělivě očekávají tři kočičí dámy. Přiznám se, že mu tu přízeň opačného pohlaví trochu závidím, ale neprozraďte to na mě.

***

Andy. Ten to má postavené úplně jinak. Krátce se potěší v náručí své nové majitelky, ale už se nemůže dočkat kocouří party. Podívejte se, jak mu na druhém obrázku svítí oči. V novém domově ho čekají tři kocouří rošťáci a on už teď vymýšlí nějakou správňáckou lumapačinu, aby se mezi ně mohl po chlapsku úvést.

***

Britský modrý dvouletý kocour Loki. Když jsem slyšel o jeho osudu, tak se mi sevřelo srdce. Takzvaná chovatelka ho ze začátku považovala za samičku a zavřela ho do malé klece, aby jí za účelem prodeje celý život bez pořádné péče rodil jedna koťata za druhými. Jakmile zjistila svůj omyl, zbavila se ho a on se ve zbědovaném stavu dostal do útulku. Tam ho dali po fyzické stránce do pořádku, ale traumatu z dřívějšího prostředí ho zbavit nemohli.

Lokimu však svitla naděje, vzala si domů paní, která se v životě jen tak ničeho nelekne a dokáže si poradit s lecčím. Věřím, že se o Lokiho postará s otevřeným srdcem a že mu u ní bude dobře.

***

Zrzavý desetiletý kocourek Dante, takto extrémní mazel jde do rodiny čtyř psů a čtyř koček. U něj bych se rád vrátil k tématu z úvodu článku. Někdo ... naštěstí většina lidí ... v tomto případě ta usměvavá paní s kocourkem v náručí na druhém obrázku, to vidí úplně opačně. Má doma už osm zvířat, za která musela zaplatit, když si je pořizovala, živí je a zajišťuje jim všechnu potřebnou péči. Na tuto výstavu se původně přišla jen podívat, nevzala si peníze ani přepravku. Jenomže Dante ji natolik učaroval, že bez něj nedokázala odejít.

Paní útulkářce to bylo jasné, tihle lidé na první pohled poznají, komu jde o peníze a komu naopak o zvíře jako takové a chce si ho pořídit proto, aby měl věrného kamaráda, o nějž se bude s láskou starat po celý jeho život v dobrých i méně dobrých chvílích. Přepravka se dá půjčit, peníze poslat dodatečně na účet, ale být spolu nesnese odkladu.

Tenhle obrázek jsem si úmyslně nechal až na konec, je na něm vidět kočkolidské štěstí. A to přece patří nejen na umísťovací výstavy, ale k celému životu, ať už jde o štěstí kočkolidské, psolidské, lidskolidské nebo jakékoli jiné mezi živými bytostmi.

Poznámka: Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Autor: Jan Pražák | neděle 18.11.2018 16:38 | karma článku: 28.87 | přečteno: 988x

Další články blogera

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2021 | Diskuse

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 676 | Diskuse

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.55 | Přečteno: 883 | Diskuse

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.38 | Přečteno: 797 | Diskuse

Další články z rubriky Fotoblogy

Marek Trizuljak

Od prvního jarního dne k Velikonočním svátkům

Rovnodennost, první jarní den, úplněk a brzy poté velikonoční svátky. Obrazové dojmologie ... ... ...

28.3.2024 v 15:39 | Karma článku: 9.36 | Přečteno: 78 | Diskuse

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 33.05 | Přečteno: 1344 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 13.94 | Přečteno: 126 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.40 | Přečteno: 212 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 155 | Diskuse
VIP
Počet článků 2119 Celková karma 31.17 Průměrná čtenost 1302


Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...