Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Brácho, ty zmetku, ty ses mi vyspal s manželkou!

Miloš pil víc, než bylo obvyklé už v době, když se s ním Eliška seznámila. Jenomže tehdy tomu nepřikládala žádnou váhu, dokonce jí ve chvílích alkoholového opojení imponoval svým vtipem a neokázalým šarmem.  

Několik let se snažili o dítě, ale po každém otěhotnění Eliška záhy potratila. Absolvovala celou řadu vyšetření, lékaři jí sice nasazovali různé léčby, ale jejich verdikt byl pokaždé stejný - naděje na donošení dítěte je minimální.

Milošův vztah k Elišce se postupně měnil. Zpočátku stál na její straně a snažil se jí podržet. S přibývajícími potraty se však od ní odvracel, pokaždé začal o něco víc pít a neúspěšná těhotenství jí dával za vinu. Čím dál, tím míň býval po večerech doma, jeho pitky s kumpány byly stále častější a po návratu býval na svou manželku hrubý. Výrazu typu „marná potvora“ a obraty „že já blbec si tě vůbec bral“ byly z těch nejmírnějších, kterými ji urážel.

Milošovo pití a frustrace z Eliščiny neschopnosti donosit dítě pochopitelně poznamenalo i jejich sexuální život. Z pozorného a něžného milence se stal postelový hrubián, který ji používal k vlastnímu uspokojení a na její potřeby nebral ohled. Nebylo divu, že se Eliška začala manželskému sexu vyhýbat, což vedlo jen k dalšímu a dalšímu Milošovu pití.

Celá tíha domácnosti postupně přešla na Elišku a už nebylo pomyšlení ani na žádné společné aktivity manželů. Její pokusy vytáhnout ho na výlet, do společnosti a podobně jen odmítal slovy, že s takovou pitomou ženskou se nebude nikam tahat.

Jediný, kdo stál na Eliščině straně, byl Milošův bratr Karel, který bydlel na stejném sídlišti o několik bloků dál. Když bylo potřeba opravit ucpaný odpad, vymalovat, nutně odvézt Elišku neřidičku někam autem, byl Karel ochotně po ruce.

„Karle, proč ty si nenajdeš nějakou ženskou, měla by se s tebou dobře, vždyť ty jsi hotový poklad?“ Škádlívala ho ve vzácných chvilkách dobré nálady a v koutku duše si představovala, jaké by bylo, kdyby tou „nějakou ženskou“ byla ona sama. Jenomže vinou Milošova neustálého urážení měla sebevědomí na bodu mrazu, a tak se Karlovi vůbec neodvážila naznačit, že k němu něco cítí.

„Kdepak ženskou, mně je takhle dobře,“ odpovídal jí Karel se smíchem. Ale nebyla to tak docela pravda, měl za sebou pár nevydařených vztahů, které vesměs skončily podrazem nikoli z jeho strany. A tak, ačkoli ho k Elišce cosi přitahovalo, netroufnul si. Brácha byl brácha a ať byl jakýkoli, nechtěl mu lézt do zelí. Navíc rány, způsobené předchozími špatnými zkušenostmi nebyly ještě docela zahojené.

***

Krize nastala v den Eliščiných třicátých narozenin. Miloš byl kupodivu střízlivý. Ve světlé chvilce se totiž rozhodl, že půjde do sebe a kulaté narozeniny své manželky hodlal využít jako milník svého života, příležitost k tomu, aby skoncoval s alkoholem. Posledních několik dní se držel, snažil se být na svou ženu milý a dokonce jí párkrát vytáhl na večerní procházku. K narozeninám přinesl Elišce hezkou kytici a v domácím baru, odkud až na jednu zapomenutou láhev vodky vyházel všechen alkohol, měl pro ni schovanou krabičku se zlatým prstenem.

Byl páteční večer, Eliška smažila řízky a po dlouhé době měla dobrou náladu. Věřila, že se stane zázrak a Miloš se opravdu změní. Chystala skromnou domácí oslavu ve třech, přijít měl i Milošův brácha Karel.

Miloš usedal k večeři značně nervózní, jeho tělo si už pořádně říkalo o svou dávku alkoholu, ale on mu ji stále nechtěl dopřát. U stolu si bráchové přiťukli s oslavenkyní lahodným nealkoholiuckým drinkem, který Karel namíchal speciálně pro tuto příležitost. A pak se všichni tři pustili do jídla...

„Jauvajs, krucinál!“ Vykřikl Miloš a vyplivl na talíř malou kůstku, která byla skrytá v jeho porci řízku. Pak si sáhl do úst a vylovil kousek zubu, který si o ni ulomil při prudkém nervózním skousnutí.

„Všechno jsi pokazila, ty krávo, to už neumíš ani normálně uvařit?“ Vybouchnul na svou manželku.

Karel vyskočil, snažil se vzít bratra okolo ramen a trochu ho uklidnit: „Brzdi, bráško, brzdi, vždyť nejde o život. Znám skvělýho zubaře, ten to ti raz dva opraví, ani nebudeš vědět, že sis něco udělal.“

„Dejte mi oba dva pokoj,“ Miloš se ve svém absťáku už neudržel. Rozrazil dvířka od baru, zabalenou krabičku s prstenem hodil vztekle na zem, vytáhnul tu poslední láhev vodky a se slovy „táhněte do prdele“ zmizel v ložnici.

***

„Karle, promiň, já musím ven.“ Elišce se zhroutily naděje a najednou se cítila ještě hůř než před Milošovým pokusem skoncovat s pitím.

„Jdu s tebou.“

Courali bezcílně sídlištěm a přilehlým parčíkem. Šli vedle sebe jako bratr se sestrou, báli se jeden druhého dotknout. Nejprve mlčeli, pak začali hovořit o svém dětství. Byli stejně staří, a tak si měli co vyprávět. Jejich povídání je vždy na chviličku vytrhlo ze smutku, ale když ztichli, chmurné myšlenky se pokaždé vetřely zpět.

Pomalu procházeli kolem Karlova bytu.

„Karle, nezlob se na mě, já dneska nejsem schopná jít domů. Můžu u tebe přespat?“

„Samozřejmě, pojď nahoru. Vyspím se na gauči v obýváku.“

„Děkuju, uvařil bys mi bylinkový čaj na uklidněnou?“

Eliška usedla na gauč a pozorovala ho, jak se ohání v kuchyňském koutu. Z každého jeho pohybu, letmého pohledu na ni i z obyčejného slova vyzařovala uklidňující síla. Váhala. Něco se v ní počalo zvolna lámat.

Když jí podával šálek vonícího čaje, trochu zatáhla a on ho kratičký moment nechtěl pustit z ruky. Využila ten okamžik a zlehka se svým malíčkem dotkla jeho palce.

Šálek spěšně putoval na stolek, vzala Karla za ruce a přitáhla si ho k sobě na gauč. Přehrada tíživých let se najednou protrhla a všechen ten nastřádaný kal se hrnul pryč, jako když špinavá voda mizí za zákrutem. Za moment už se nedotýkali jen jedním prstem. Dotýkali se vším, čím se spolu dotýkají muž a žena, kteří jsou si úzce blízcí.

„Zůstala bys tu se mnou už napořád?“ Zeptal se Elišky nad ránem.

„Ráda, pokud ti nebude vadit... Však víš, jak to mám s těhotenstvím.“

„Nebude. Ale teď na to nemysli. Až přijde čas a když budeš chtít, můžeme se dohodnout na nějakém jiném řešení.“

***

Místo Elišky zašel v sobotu dopoledne za Milošem Karel. Našel ho u prázdné láhve od vodky, jak se motá s parádní kocovinou. Řekl mu, že Eliška zůstane s ním a domů se už nevrátí..

„Ty zmetku, ty hajzle, jestli ses mi vyspal s manželkou, tak tě zabiju!“

Napřed se chtěl prát, pak už jen sprostě nadával a nakonec rezignoval.

Večer měl Karel podivné tušení, a tak se znovu vypravil za bráchou. Našel ho zřízeného tak, že se dusil vlastními zvratky. Dal mu první pomoc a zavolal záchranku.

V současné době je Miloš na protialkoholickém léčení.

Autor: Jan Pražák | středa 10.10.2018 14:08 | karma článku: 27,20 | přečteno: 1676x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 27,87 | Přečteno: 611x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,48 | Přečteno: 786x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 994x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 951x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,35
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.