Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není migrant jako migrant

Paní Květa udělala minulý týden dvě naprosto odlišné zkušenosti s migranty v německém městě Ulm. Nyní mi o nich pověděla a vyslovila přání, abych to celé zveřejnil.  

Začněme však pěkně od začátku. Maminka paní Květy má starší sestru, která před mnoha léty utekla do Německa a vdala se tam. Její manžel, říkejme mu třeba Karl, prodělal mozkovou mrtvici a ve svých osmdesáti létech je odkázaný na nepřetržitou péči své manželky. Ta poprosila paní Květu, jestli by ji nepřijela na týden vystřídat, aby si sama mohla aspoň na chvilku odpočinout. Paní Květa souhlasila, přijela za nimi do Ulmu a její teta odjela na krátkou „dovolenou.“

Paní Květa tedy převzala chod domácnosti včetně péče o Karla. Jednoho dopoledne zajela nakoupit do místního Lidlu. Bylo jen chvilku před polednem, parkoviště prakticky prázdné, v obchodu jen pár lidí. Když se paní Květa vracela s plným nákupním vozíkem, kde se vzal, tu se vzal, vyloupl se před ní mladý migrant. Takový ten klasický, kteří se u nás prakticky nevyskytují, ale v Německu je jich spousta.

„Geben Sie mir fünf euro (dej mi pět euro)!“ oslovil migrant paní Květu. No, spíš než oslovil, se na ni bez pozdravu či prosby obořil.

„Nein (ne)!“ Odmítla rázně paní Květa.

Pak došlo k nějakému dohadování a když paní Květa trvala na svém odmítavém postoji ohledně odevzdání finanční částky migrantovi, tento jí začal nevybíravě strkat do nákupního vozíku. Tak, aby jím do paní Květy vrážel a přitom ji zároveň nevybíravě slovně urážel. Paní Květu zachránil až nějaký řemeslník, jenž právě dorazil na parkoviště v dodávce, na které byly namalované jakési vodovodní kohoutky nebo co. Řemeslník byl hromotluk a migranta jednoduše zahnal.

„Honzo, měla jsem kliku, že těch migrantů nebylo víc, v Ulmu se to jimi jen hemží. Večer bych rozhodně nevystrčila ven ani nos.“ Uzavřela paní Květa své vyprávění o první zkušenosti.

***

Pár dní poté se paní Květa vypravila v odpoledních hodinách pro mléko. Tentokrát ne do Lidlu, ale do malého krámku, který měla pár ulic a přes parčík od domku, ve kterém pečovala o Karla.

Předchozí noc paní Květa prakticky nespala, protože Karl měl nějaké problémy a stále potřeboval její péči. Navíc je sama, jak se mi svěřila, v takovém tom pro ženy problematickém věku přicházejícího přechodu. Odpoledne se udělalo dusno, stahovaly se těžké mraky před přicházející bouřkou, a tak není divu, že na paní Květu při cestě z obchodu přišla mdloba. Ani nestačila dojít k nejbližší lavičce, jen si rychle sedla na trávník a na pár okamžiků ztratila vědomí.

Najednou, kde se vzala, tu se vzala migrantka, taková ta klasická. Když se paní Květa probrala, byla u ní nějaká snědá žena s šátkem na hlavě a s malým dítětem. Otírala jí čelo vlhčeným ubrouskem a ptala se: „Kann ich Ihnen helfen (mohu vám nějak pomoct)?“ A když viděla, že se paní Květa probrala, odněkud vytáhla petku s vodou a dala jí napít.

„Danke, du bist gut (děkuji, jste hodná),“ zvedla se pomalu paní Květa z trávníku, už se jí udělalo líp. Migrantka ji pak ještě pro jistotu doprovodila těch pár ulic k domku. Paní Květa je sice na jednu stranu rázná, ale na druhou stranu nesmírně hodná, a tak ji nenapadlo nic jiného, než nabídnout migrantce pět euro. Těch pět euro, kvůli kterým měla pár dní předtím konflikt s migrantem. Migrantka je však odmítla a paní Květa měla najednou obavu, jestli jí tou nabídkou neurazila.

***

A to je asi tak všechno. Zbývá už jen dodat, že Karlova manželka se po týdenním odpočinku vrátila do Ulmu a převzala si manžela do péče. Paní Květa se mohla odebrat zpátky sem domů, přijela bohatší o dvě zkušenosti.

Jo a ještě něco, taková douška na závěr. Všechno je o konkrétních lidech, o jednotlivcích. I u nás se najdou různí somráci, kteří by se, podobně jako ten migrant v Ulmu, byli schopni poprat kvůli almužně. I u nás se najdou lidé, kteří sami od sebe ochotně nezištně pomohou, když se někomu udělá špatně. Jenom o procentuálním zastoupení těch dobrých a těch méně dobrých v odlišných skupinách lidí bych nerad spekuloval.

V Ulmu žije prakticky stejný počet obyvatel jako v našem Liberci. Je mi dost líto, že v takovém hezkém městě poblíž Alp nemohou místní lidé a jejich hosté vycházet po setmění bez rizika ze svých domovů.

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 21.6.2018 13:20 | karma článku: 31,84 | přečteno: 2054x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 29,64 | Přečteno: 702x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,49 | Přečteno: 798x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 945x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 954x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,23
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.