Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsme národ tlusťochů, a tak nám budiž zavedena daň z cukru

V tomto smyslu vyznívá názor ekonoma společnosti Deloitte, uveřejněný ve včerejším deníku Metro. V úvodu si dovolím citovat úryvek z článku.  

„Obezita je závažným společenským problémem,“ komentuje naší situaci ekonom společnosti Deloitte. „Zatěžuje to naše zdravotnictví,“ tvrdí. Podle něj by jedním z řešení mohlo být zavedení daně na slazené nápoje... „Negativní dopady alkoholu a tabáku už takovou daní řešíme.“ Konec citace.

Inu dobrá, nelze popřít, že jsme za poslední dobu jako národ trochu přibrali. Ale zkusme se na to podívat z druhé strany, tedy očima nás občanů, alias daňových poplatníků.

Proč vlastně tloustneme? Za prvé proto, že nám chybí pohyb a žijeme ve stresu. Proč mnohým z nás chybí pohyb a žijí ve stresu? Prostě proto, že máme sedavé zaměstnání, ve kterém mnohdy místo osmi hodin pobýváme klidně deset a víc, a k tomu všemu pracujeme pod tlakem. Pak si trochu pohybu užijeme, pravda, když honem běžíme vyzvednout dítko ze školky, školy, s manželkou na nákup a podobně. Doma lítáme okolo všeho možného, abychom to stihli dřív, než se nám zavřou oči únavou, protože ráno jsme museli hrozně brzo vstávat. Pravda, jsou mezi námi i tací, kteří do toho všeho stačí vkloubit i nějakou tu sportovní aktivitu. Ale zdaleka ne každému na to po celodenním maratonu zbývá energie.

Tloustneme i z jiných důvodů. Stárneme a rostou nám bříška. Ženy se roztomile zaoblují kvůli hormonálním změnám. Mužům narůstají už méně pohledná břicha, protože ten každodenní pres a stres logicky kompenzují jídlem a třeba pivem. A tloustneme i na základě genetických předpokladů. Někdo to má prostě v rodině a moc toho s tím nenadělá, i kdyby se nakrásně rozkrájel. Vlastně ucvičil.

No tak dobře, nelze ani popřít, že máme tlustší děti, než tomu bývalo dřív. Jenomže dřív, aspoň co já pamatuju z dětství, bylo i víc možností spontánního pohybu. S klukama z ulice jsme se prakticky denně honili za mičudou, měli jsme po ruce tři plácky, mohli jsme si vybrat. To bylo v pražských Strašnicích. A co je tam dneska? Nové byty, obchodní centrum a tak, čutat už není kde. Pravda, lze namítnout, že děti mohou chodit „organizovaně sportovat“ do různých Sokolů a podobně. Ale to už není tak spontánní a něco to stojí, takže se tomu věnuje míň dětí a zdaleka ne skoro každý den jako my tehdy. A navíc máme ty různé chytré mobily, tablety s fejsbůčkem a jinými lákadly, které odvádějí od pohybu nejenom děti, ale i mnohé z nás dospělých.

Ano, jde o závažný společenský problém, v tom s panem ekonomem nutno souhlasit. Hůř se už ale souhlasí s tím, že nám jej vyřeší nová daň ze slazených nápojů. Tedy rozuměj daň ze sladkých, tučných a jinak nezdravých jídel, protože pokud to dojde až do parlamentu, tak tam to jako obvykle pořádně nabobtná.

Položme si tedy otázku, jestli by to mohlo být k něčemu dobré? Snížila spotřební daň z cigaret kouření? Nesnížila, když dostane kuřák na vybranou, jestli si koupí kilo jablek nebo krabičku cigaret, zvolí to kuřivo. Snížila spotřební daň z alkoholu pití? Nesnížila, když dostane milovník pití na vybranou, jestli si koupí mléko nebo láhev něčeho dobrého, zvolí to pití. Takže lze předpokládat, že pokud nám zavedou spotřební daň ze sladkých a tučných dobrot, tak my, kteří je máme rádi, se jich nevzdáme, i když si za ně budeme muset připlatit. To už si v případě nutnosti radši odpustíme nějaké to fit bio zrní.

K čemu to tedy povede, pokud se to zavede? Jej, to je věta jak noha, ale když už nadsázka, tak proč ne. Ale abych neutíkal od tématu, povede to akorát k dalšímu zatížení nás daňových poplatníků, ale problém s obezitou to nevyřeší. Stresy nám tím neubydou, pracovní doba se nezkrátí, volné plácky na spontánní neorganizované čutání mičudou se neudělají. Akorát budeme naštvanější, že se den daňové svobody posunul zase o kus dál. A tak si půjdeme spravit náladu něčím hodně dobrým a tím pádem i hodně nezdravým a nově i hodně drahým.

A teď mě už omluvte, prosím, honí mě mlsná, jdu si dát rakvičku. Se šlehačkou, pochopitelně.

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 15.2.2018 20:38 | karma článku: 34,94 | přečteno: 1836x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 11,75 | Přečteno: 155x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,46 | Přečteno: 755x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 980x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izrael pokročil v přípravě akce v Rafáhu, civilisty ochrání, uvedl mluvčí vlády

24. dubna 2024  16:55

Izrael pokročil v přípravách pozemní operace namířené proti palestinskému hnutí Hamás v Rafáhu na...

V nahrávkách si stěžoval na bankovky. Bystroně z AfD potápí důkazy

24. dubna 2024  16:53

Nové důkazy v kauze německého politika strany Alternativa pro Německo Petra Bystroně potvrzují...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 30,79
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.