Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mňau too aneb obtěžování pod trochu jiným úhlem

On je o pořádný kus větší a silnější než ona, a tak ji svou nadřazenost dává najevo celkem často. Ne, že by jí přímo ubližoval, ale jasně se jí snaží ukázat, kdo je tady pánem.  

O koho jde? O naše dvě rok a půl staré vykastrované kočky. Respektive kočku a kocoura, sourozence z jednoho vrhu. Součástí jejich každodenní zábavy je kočkování, kdy on ji přepadne, povalí na zem a někdy se jí dokonce navzdory kastraci snaží „ojet.“ Sice pochopitelně nemá šanci na úspěch, ale přesto to zkouší, příroda je holt příroda. Případně ji bez skrupulí vyhodí z nějakého místa, na kterém ona odpočívá a kam si zrovna v tu chvíli on chce lehnout.

I když se vše obejde bez krvavých škrábanců a kousanců, je to dost na to, aby si ona po právu mohla stěžovat na páchání násilí z jeho strany. Klidně by po nás mohla chtít, abychom ho za trest a pro její bezpečí zavírali někam, odkud by na ni nemohl. Třeba do komory bez oken pod schody nebo do venkovního výběhu. Případně by po něm mohla požadovat odškodné ve formě nejmíň deseti myšlionů. Tedy deseti tučných čerstvě ulovených myší, donesených až před čumáček. Nebo ještě líp myšáků. Jednak proto, že bývají větší než myši samičky a za druhé proto, aby trochu srovnala genderové skóre. Jenomže ona nic takového nedělá, používá proti němu úplně jiné zbraně.

Kocour se například probudí z dlouhého spánku, protáhne se, vstane a pomalým krokem se vydá po schodech dolů. Je ještě trochu rozespalý a zřejmě uvažuje, jestli si půjde schroustat pár granulí nebo jestli raději rovnou skočí ven. Pod schody zpoza rohu se na něj zcela nečekaně vyřítí ona, využije okamžik jeho nepozornosti, bleskurychle mu skočí na záda a porazí ho na zem. Pak poodběhne za křeslo tak, aby viděl jen její hlavu a začne se mu posmívat: „To jsem tě zas jednou dostala, kiš, kiš.“ Kdyby ji to napadlo, snad by mu začala i strouhat mrkvičku.

Nebo při krmení. Běžně mají k dispozici granule, jako doplněk dostávají konzervy a kapsičky. Krmí se z dvojité misky nebo ze dvou misek těsně u sebe a k vzájemné nevraživosti nebo vyhánění od jídla mezi nimi nedochází. Leda tak občas dojde k naplnění úsloví „kdo zaváhá, nežere,“ to když on není dost rychlý a místo jídla kouká, co kde lítá (třeba vrabčáci za oknem). Úplně jiná situace však nastane ve chvíli, když jim dáme na přilepšenou kousek syrového masa nebo nedej bože dokonce jater. To pak musíme umístit jejich misky nejmíň dva metry od sebe, protože jinak by ona na něj začala výhružně zlostně vrčet a zahánět ho od té mimořádné pochoutky.

Tedy i on by si nám mohl stěžovat na jistou formu šikany z její strany a chtít po nás zjednání nápravy. Nestěžují si však ani jeden z nich, když to na ně přijde, vesele se kočkují dál a občas to celé nakonec dopadne takto:

U volně žijících koček je to poněkud jiné než u těch našich dvou, které nikdy nepoznaly skutečný hlad, zimu či jiné nepohodlí. Teritoriální boje mezi venkovními kocoury jsou doslova na život a na smrt, milostné hrátky mezi kočkou a kocourem jsou nekompromisní. Kdo kdy slyšel noční koncertování venkovních nevykastrovaných koček, ví své. Při shánění vzácné a věčně nedostatkové stravy jde o to, kdo přežije zimu a kdo zajde hlady.

Chápu, že nelze dost dobře srovnávat chování koček a lidí, a posuzovat jej z hlediska obtěžování nebo násilí, ať už sexuálního či jiného. Člověk je na rozdíl od kočky vybaven daleko vyšší inteligencí. Říká se, že průměrně nadaná kočka (nebo pes) dokáže dosáhnout inteligence „pouze“ dvouletého dítěte.

Jenomže jistá paralela přece jen existuje. Jak kočky, tak my lidé pocházíme z přírody a za tu inteligenci vděčíme vývoji, který probíhal bezpočet generací. A tak si myslím, že bychom ji například jako muži šéfové neměli zneužívat ve vynucování sexu od svých podřízených žen za příslib lepších platových podmínek nebo profesního růstu. Stejně tak bychom tu inteligenci neměli zneužívat v roli žen zlatokopek ve smyslu „dám ti, až mi koupíš luxusní auťák, vyspím se s tebou, až na mě přepíšeš svůj dům“ (a pak ho z toho domu vyhodit).

Naopak bychom onu inteligenci, kterou máme proti zvířatům navíc, měli vyžívat ve prospěch ostatních. A přitom si klidně tak trochu „zaobtěžovat“ vůči těm, kterým to dělá dobře a podporuje to jejich sebevědomí: „Jé, Maruško, tobě ta halenka dnes opravdu sluší, pojď, já ti podržím dveře.“ Ale jak poznat, že Maruška opravdu stojí o takovou pozornost, navíc doprovázenou nenápadným pohledem na její plný hrudník? Jednoduše, prozradí ji lehce káravý úsměv, doprovázený nějakou vtipně peprnou poznámkou. A když budeme mít jó štěstí, tak se o nás dokonce zlehka a na oko neúmyslně otře. Asi tak, jako se o sebe otírají ta naše domácí kočka s kocourem. Sice se pořád trochu kočkují, ale jedna bez druhé by nedala ani ránu.

 

Autor: Jan Pražák | neděle 17.12.2017 15:24 | karma článku: 24,83 | přečteno: 781x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 19,81 | Přečteno: 273x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,47 | Přečteno: 761x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 982x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Loňské závody ve Špindlu řeší policie, lyžaři už plánují další. Ještě dražší

24. dubna 2024

Premium Zatímco se detektivové protimafiánského útvaru NCOZ zabývají podezřením na dotační podvod v...

Biden podepsal miliardy, Kyjev hned dostane munici HIMARS a obrněnce Bradley

24. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  19:44

Sledujeme online Americký prezident Joe Biden dnes po několikaměsíčním schvalování v Kongresu podepsal zákon...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,07
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.