Štěstí není pro všechny

10. 09. 2017 20:39:19
Dnešní neděle byla dnem velkých nadějí a očekávání pro spoustu útulkových koček a psů. Zdaleka ne všem se však podařilo nalézt nové domovy na umísťovací výstavě v pražské Vinoři, mnozí na svoje štěstí stále čekají.

Jedou z těch šťastnější je odrostlá kotěcí slečna Lucinka. Když byla maličká, lidé z útulku Šance pro kočku ji našli, jak se i se svým bráškou nešťastně motá mezi projíždějícími auty na silnici v Kašperských Horách. Ti dva někoho přestali bavit a prostě je tam vyhodil. Na obrázku je Lucinka ještě v kleci na výstavě a netuší, že už za pár chvil se bude stěhovat do Rumburka k novému kocouřímu kamarádovi a k laskavým dvounožcům.

Ani ne čtyřměsíční kocourek Ledík na svou novou lidskou rodinu teprve čeká. Zatím bydlí v útulku Podbrdsko, je sice akční a trochu žárlivý jako ostatní koťata, ale úplně nejradši je v úzkém kontaktu s člověkem. Tedy přesněji řečeno, když mu může ležet za krkem. Ledík by novém rodinném společenství rád uvítal poněkud otrlejšího kamaráda, protože je to neposeda a rád zkouší, co si může dovolit.

A tady už je naše známá rozverná a přítulná Hruštička z útulku Tlapky Mochov. Letos v Květnu se s bráškou Melounkem narodila v bouřce na přízemním balkoně pražského bytu v kýblu. Tam je našli starší manželé, kteří se o ně starali tak dlouho, jak jim jejich skromné síly a finanční prostředky stačily, poté jim našli přechodný domov v Mochově. Melounek už je umístěný, Hruštička na své štěstí zatím stále čeká, a aby jí to líp utíkalo, našla si nového kamaráda. Ale o tom až na konci.

Čtyřměsíční kočičí slečna Aileen s útulku Animal SOS se právě stěhuje od jedné krasavice (vpravo) ke druhé krasavici (vlevo). Ta si mazlivou, hravou a společenskou Aileen odveze k sobě a ke svým rodičům do pražského bytu.

Dvouletý černobílý Kája zatím v rukou krasavice s Animal SOS zůstává. Je to jeden z nejvlezlejších kocourů v útulku. Miluje jakoukoliv společnost lidí i zvířat. Ve všech činnostech je dychtivý, ve hrách, v jídle, v mazlení. Pokud chce něčeho dosáhnout, nelze jej ani zbrzdit, ani zarazit, není proto vhodný k malým dětem, ani k choulostivým seniorům. Hodí se do domácnosti tolerantních lidí, hodně společenských, má rád večírky, nevadí mu hlučná společnost. Vyžaduje spaní v posteli, hodně kvalitního jídla a zábavu. Je čistotný, naučený na kočičí WC. O jídlo se nedělí ani se zvířaty, ani s lidmi. Kája je uměle odchovaný téměř od narození, nemá proto zatím dobře fungující imunitní systém. Je tudíž choulostivý na průvan, změnu teploty a jakékoliv virózy. Vhodný zejména do panelového bytu.

Tito dvě psí fešandy se dnes dočkaly svého štěstí. Černá Rita a hnědá Asta, kříženka německého ovčáka a jezevčíka se v náručí nových paniček loučí se svou dočasnou pečovatelkou paní Neureiterovou z Azylu U Beky.

Desetiletý pudl Beník však u Evy Neureiterové prozatím zůstává. V mládí bydlel u domku se zahrádkou, věrně sloužil starším manželům. Paní však zemřela, její manžel zůstal sám a Beníka si nemohl ponechat. A tak se Beník postupně dostal až paní Evě. Nebyl v dobrém stavu, paní Eva mu musela nechat udělat plastiku v tlamičce, aby vůbec mohl jíst. Navíc trpí Cushingovým syndromem a aby přežil, musí být pod stálou medikací. Je to však miliónový pejsek, který všechny starosti s péčí případným novým páníčkům mnohokrát vynahradí svou povahou.

Rita (černá) a Alík (černobílý) z psího útulku Dobříš. Poslechněme si, co o nich říkají lidé, kteří se tam o ně starají:

S žádostí o pomoc se na nás obrátili příbuzní po zemřelé majitelce 6 psů, kteří se nacházejí nedaleko Dobříše. Po osobní návštěvě bylo zcela jasné, že situace je opravdu neúnosná a psi potřebují co nejdříve z těchto podmínek pryč a najít nový domov. V době našeho příjezdu byli na zahradě 3 psi (2 feny - Rita a Dina a 1 pes - Alík), ostatní psi ze smečky už rodina prý rozdala po známých. Psi byli naprosto nesocializovaní, bázliví, nezvyklí na obojek a vodítko, na procházky se starou paní vůbec nechodili, byli pouze na zahrádce a v domě. Jsou zvyklí na kočky, které se mezi nimi volně pohybovali. Několik prvních dní byl Alík umístěn v útulku i s Dinou, oba ale vylézali z boudy pouze, když nebyl nikdo na dohled. Abychom socializaci a důvěru urychlili, byli s Dinou odděleni a každý putoval do jiné dočasky. V domácím prostředí se oba rychle zlepšili a začali lidem důvěřovat. Stali se z nich moc milí a hodní pejsci, chůzi na vodítku se také skvěle naučili. Po několika týdnech se oba shledali v dočasce a až do adopce Diny byli spolu. Alík se s ostatními psy po seznámení snese naprosto bez problémů, problémem nejsou ani další zvířata. Vzhledem k tomu, co prožil, je zpočátku mírně nedůvěřivý k cizím lidem a potřebuje čas, aby si zvykl, jakmile ale začne důvěřovat, je to opravdový mazel. Hodil by se spíše ke starším, ale stále aktivním páníčkům, do bytu, je čistotný, doma nic neničí. Rita společně s Alíkem stále svůj nový domov hledá, druhá holčička z této trojice Dina, svůj domov našla a vypadá tam moc spokojeně

Na výstavě nechybělo ani pořádné občerstvení.

Součástí byl i doprovodný program, například ukázka práce služebních psů Celní správy. Úkolem prvního bylo určit kufr, ve kterém je pašováno zakázané zboží.

Pes na to šel sice zvesela, ale naprosto profesionálně. Napřed si všech pět kufrů pečlivě očichal a pak zcela jednoznačně označil jeden z nich.

Nemýlil se, v útrobách kufru byly ukryté kosti exotického zvířete, které se nesmějí vozit přes hranice.

Závěrečná odměna za dobře odvedenou práci byla naprosto zasloužená.

Ve druhé ukázce bylo úkolem služebního psa najít drogu.

V davu přihlížejících byl dobrovolník, vybavený balíčkem extáze. Nebyla to však ani naše pohledná kolegyně blogerka...

... ba ani jeden z pořadatelů výstavy.

Ukázalo se, že nejde o dobrovolníka, ale o dobrovolnici, která byla nekompromisně odhalena. Naštěstí to vzala s humorem.

Na závěr se však ještě vraťme ke kočkám. Hruštička z Mochova si zde našla nového kamaráda a slíbila, že nám prozradí, o koho se jedná. Není jím nikdo jiný než Ledík z Podbrdska a Hruštička se k němu tak šmajchluje, až se nám poněkud rozmazala. Ani jeden z nich však dnes svůj nový domov nenašel...

... a tak nás společně zvou na další umísťovací výstavu příští neděli. Tam budou mít další šanci najít své štěstí v lidských rodinách. Tak jestli vám doma chybí věrný a trochu rošťácký kočičí kamarád, stavte se tam pro ně nebo pro některé z mnoha dalších čekatelů na štěstí.

Poznámka: Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Autor: Jan Pražák | neděle 10.9.2017 20:39 | karma článku: 26.29 | přečteno: 887x

Další články blogera

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.50 | Přečteno: 2155 | Diskuse

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.74 | Přečteno: 678 | Diskuse

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.56 | Přečteno: 883 | Diskuse

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.38 | Přečteno: 798 | Diskuse

Další články z rubriky Fotoblogy

Marek Trizuljak

Od prvního jarního dne k Velikonočním svátkům

Rovnodennost, první jarní den, úplněk a brzy poté velikonoční svátky. Obrazové dojmologie ... ... ...

28.3.2024 v 15:39 | Karma článku: 9.72 | Přečteno: 81 | Diskuse

Jaromír Šiša

Auto moto veteráni všude možně i jinde.

Třeba pod střechou velkých prostorných i malých útulných muzeí. Nebo na všech možných srazech, případně je potkáváme jen tak v prostoru. Pro svoji krásu a eleganci je obdivujeme a s úctou k těm, kteří jim vdechli nový živý život.

28.3.2024 v 10:03 | Karma článku: 33.17 | Přečteno: 1376 | Diskuse

Petr Široký

Jak jsem potkal brouky (Díl LXII. - Rokycany 12 - Jaro je tu)

Broučí znalosti většiny z nás plynou z dávné četby Ferdy Mravence a občasného setkání s druhem dostatečně velkým či nápadným, aby si ho člověk povšiml – střevlík, beruška, chroust, zlatohlávek.

28.3.2024 v 8:42 | Karma článku: 13.96 | Přečteno: 127 | Diskuse

Martina Pazourová

Po dešti......

Nenapadá mě nic jiného, než text písně paní Judity Čeřovské.Foto Nikon D 70. Jo, a dalo to docela fušku :-)

25.3.2024 v 23:00 | Karma článku: 12.40 | Přečteno: 212 | Diskuse

Veronika Foglová

Květná neděle 2024

Uteklo to jako voda, a svatopostní doba nám vstoupila do své závěrečné fáze - Svatého týdne, po němž nadejdou Velikonoce.

24.3.2024 v 15:21 | Karma článku: 11.15 | Přečteno: 155 | Diskuse
VIP
Počet článků 2119 Celková karma 31.18 Průměrná čtenost 1302


Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...