Jan Pražák

Conwy - hrad určený ženám

30. 07. 2017 8:35:57
Na severním pobřeží Walesu byl v městečku Conwy koncem 13. století postaven hrad. Historické zdroje praví, že jej nechal zbudovat Eduard I., když tuto zemi dobýval. Historické zdroje se mýlí, ve skutečnosti vznikl hrad pro ženy.

Proč právě pro ženy? Zkusme se na tím zamyslet a hledat odpověď na tuto otázku v následujících fotografiích.

Hned po vstupu na nádvoří hradu se setkáme se strážcem. Jeho úkolem je pochopitelně chránit dámy před vtíravými mužskými návštěvníky, kteří by je mohli rušit nebo dokonce obtěžovat.

Je vidět, že vnitřní nádvoří jsou rozlehlá a poskytují tak ženám spoustu prostoru k práci i odpočinku.

Strážce z prvního obrázku má své opeřené pomocníky.

Někteří vypadají nebezpečně. Nejen vypadají, oni totiž nebezpeční opravdu jsou, o čemž jsem se mohl přesvědčit na vlastní kůži. Respektive na vlastní bundu a batoh. Jeden z nich na mě před hradem zaútočil daleko rafinovaněji, než by se dalo čekat. Neútočil zobákem, ale z výšky opačným koncem a jeho útok mě na několik dlouhých minut zcela vyřadil z provozu. Tak dlouho mi totiž trvalo, než jsem za vydatné pomoci dámy fotografky (viz níže) bundu a batoh očistil od produktu, který na mě strážce vypustil.

A zde už máme důkaz, že Conwy skutečně patří ženám. Tato dáma navazuje oční kontakt s jedním z opeřených strážců.

Dvě dámy za denního světla trénují procházku po cimbuří. V noci zřejmě podnikají stejnou cestu v bílých hábitech.

Nastupující kuchařka se seznamuje s jídelním lístkem a chystá se poprvé vstoupit do své svatyně, kuchyňské věže.

Nyní dvě ukázky toho, jak se ženy pečlivě starají o uměleckou propagaci hradu. Zde malířka...

... a zde fotografka (ta, která mi tak ochotně pomáhala od následků útoku opeřeného strážce).

Dámy pochopitelně nejsou v hradu zavřené, mohou se podle libosti pohybovat po okolí. Ke vstupu do hradu používají dva mosty, mohou si mezi nimi vybírat dle svého vkusu a dle aktuálních povětrnostních podmínek.

Tady na tomto místě kočí proradní muži, kteří vniknou do hradu s nekalými úmysly vůči zde žijícím ženám. Na dně hladomorny zhynou potupnou smrtí hladem a žízní...

...A poté se jejich černé duše mohou cestou do pekla pokochat posledním pohledem na hrad Conwy.

PS: Omlouvám se čtenářům, že jsem si z nich poněkud vystřelil. Hrad pochopitelně sloužil a slouží k daleko "bohulibějším" účelům než jako útočiště žen. V minulosti k účelům válečným, dnes turistickým. Ostatně seriózní informace se můžete dozvědět zde (stručně česky) nebo zde (obsáhleji anglicky).

Autor: Jan Pražák | karma: 17.43 | přečteno: 387 ×
Poslední články autora