Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda už chystá další omezení ve jménu zdraví občanů

Ministr zdravotnictví si v úvodu dnešního mimořádného zasedání vlády spokojeně zamnul ruce: „Tak kuřáky bychom měli prozatím z krku.“ Jeho sen o úplném zákazu kouření včetně domácností zatím počká, teď má na srdci něco jiného.

Včerejší večer ministr dlouho přemýšlel. Hledal podobný nešvar jako kouření, který obtěžuje a ničí zdraví jeho nevinným pasivním konzumentům. Nemohl na nic přijít, tak si chtěl spravit náladu a vydal se na procházku. Zamířil do blízké hospody, až doteď to byl zahulený lokál, že bys tam mohl krájet vzduch. Před vchodem s opovržením pohlédl na několik kouřících vyvrhelů a vstoupil dovnitř.

V polozaplněné místnosti nasál vzduch a poválel ho na jazyku. „Hm, dobré, čisťoučké, jen trocha smradu z přepáleného tuku z kuchyně, ale chtělo by to vymyslet něco lepšího.“ Vydal se k pultu s pípou a objednal si lehkou kolu. Ale co to, hospodský na jeho slova nereagoval. Jak je to možné? On, ministr, a ten člověk se tváří, jako by si ho snad ani nevšimnul. Ministr tedy zvýšil hlas a svou žádost zopakoval. Muž za pípou ho konečně zaregistroval a něco mu odpověděl, ale ministr mu nerozuměl. A navíc ho najednou rozbolela hlava.

Ministr přejel zrakem lokál, lidé seděli u stolů a v družné zábavě popíjeli pivo. V tu chvíli se mu rozsvítilo. Je tady hrozný kravál, jeden překřikuje druhého, že bys neslyšel vlastního slova. Navíc tu strašně řve televize. Rámus, který škodí zdraví, zvyšuje nervozitu a je-li mu člověk opakovaně vystavován, vážně poškozuje sluch a psychiku. Ministrovi se rázem zlepšila nálada, vypadl z hospody a vrátil se domů. Té noci už neusnul, pracoval na návrhu, který hned ráno předloží na vládě.

***

Vraťme se však k dnešnímu rannímu mimořádnému zasedání vlády. Premiér se na ministra zdravotnictví povzbudivě usmál a předal mu slovo. Ten otevřel pečlivě svázané desky, rozhlédl se po svých kolezích a začal číst: „Za účelem ochrany zdraví občanů je třeba, prozatím v restauračních zařízeních a na dalších podobných místech, přijmout opatření proti občanskému hluku.“

Několik ministrů tázavě zvedlo oči nad neznámým termínem, ale ministr zdravotnictví přispěchal s vysvětlením: „Hluk je třeba rozdělit na technický a občanský, a v mojí kompetenci bude bojovat proti tomu občanskému. Technický přenechám kolegům z rezortu dopravy a průmyslu. Prostě mi jde o to, aby lidé zbytečným řvaním neničili zdraví svým spoluobčanům. Když přijdu do jakékoli hospody, tak tam musí být ticho, aby mě z toho nerozbolela hlava!“

Ministra zemědělství to zaujalo. Jeho partaj dlouhodobě prosazuje rodinnou politiku a on si v tu chvíli představil maminku s malým dítětem, jak se jde naobědvat. Vstoupí do hlučící restaurace, dítko se lekne, znervózní a začne zlobit. Lidé si přece mají právo vybrat, kde se chtějí najíst a majitelé stravovacích zařízení se tomu musí podřídit. Ministr zemědělství se pro tuto myšlenku přímo nadchl a hned začal na ministrovi zdravotnictví vyzvídat podrobnosti.

Ministr zdravotnictví se trochu uklidnil a pravil. „No, podívejte se, všechno to mám vymyšlené, dám vám příklad na těch hospodách. Do všech bude za zákona nainstalováno EEH. Elektronická evidence hluku, přímo napojená na moje ministerstvo. V hospodách budou namontovaná hluková čidla, umístěná tak, aby registrovala lidské hlasy, zvuky z televize nebo rádia a podobný kravál. Pokud čidlo zaznamená překročení hlukové hladiny nad stanovenou mez, rozsvítí se na něm kontrolka a do našeho ministerstva bude odeslána informace, která bude zaevidována. Na základě této evidence budou uplatňovány sankce, odstupňované podle naměřené hladiny hluku, doby překročení přípustné hranice a počtu opakování prohřešku.“

Kdosi z vlády namítl, že by hospodští měli dostat nějaký čas, pár minut po rozsvícení kontrolky, aby v takovém případě stihli ztlumit televizi nebo uklidnit, případně vyhodit ven hlučící hosty. Ať si jdou řvát před dveře ke kuřákům.

Ministr zdravotnictví se však nenechal obměkčit: „Nepřipadá v úvahu, vážený kolego, nemůžeme si nechat dělat z hospod holubník.“ Poté krátce pohlédl na premiéra, a když zaznamenal jeho souhlasné kývnutí, celou záležitost uzavřel slovy: „Musíme sebou hodit, vážení. Volby se blíží a tady jde o zdraví našich občanů.“

PS: Zatím jde o fikci, tak to berme s humorem, prosím.

Autor: Jan Pražák | pátek 2.6.2017 19:16 | karma článku: 46,62 | přečteno: 14551x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 28,39 | Přečteno: 633x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,49 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 997x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,36
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.