Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Adventní sen útulkových koček o nových domovech

Na samém prahu adventu se uskuteční chlupatá výstava na chlupatém místě. V srdci Prahy v kavárně U Chlupatýho ducha se sejdou opuštěné kočky, aby vstoupily do životů lidí, jimž třeba též nějaká milá a blízká bytost schází.

Umísťovací výstavu pořádá Občanské sdružení na ochranu zvířat Podbrdsko. Jeho čtyřnozí kočičí obyvatelé se na mě obrátili s prosbou, abych na ni touto cestou pozval všechny ty, jímž nejsou kočičí osudy lhostejné. V útulku je o ně sice dobře postaráno, ale chybí jim to nejdůležitější. Schází jim ty skutečné domovy v rodinách dvounožců, kteří by je milovali a kterým by mohli oplácet jejich láskou tou svou, chlupatou.

 

Milerád této kočičí prosbě vyhovím a nebudu vás už déle zdržovat svým psaním. Předám teď pomyslný škrabací drápek těm hodným lidičkám, kteří se o ně v útulku starají.

 

Johanka a Janík jsou malá koťata z Dobříše.

Maminka Johanky a Janíka, kočička Saša, je od paní, která Sašu ani její koťata již nemohla mít. Paní byla sice hodná, ale nezvládala péči ani o své dvě děti. Děti byly popálené z důvodu nepozornosti matky. Vrtulník děti převezl z Dobříše do Prahy na popáleninové centrum ve Vinohradské nemocnici. Matka byla vinna za tuto situaci. Verdikt sociálního odboru byl jasný, z domova musí pryč i kočka Saša s koťaty. A tak nám paní předala do péče Sašu i její dvě koťata Johanku a Janíka. Měla je ráda, plakala, když nám je dávala.

Johanka i Janík jsou dovádivá roztomilá koťata, přítulná, veselá a dobře vychovaná. Jsou zvyklá pouze na žití v bytě, takže je nabízíme do bytových podmínek. Domov hledá i jejich maminka Saša. Koťata mohou jít do nového domova spolu i jednotlivě. A Saša? Bude vděčná za nový domov, kde ji budou mít rádi. Je asi dvouletá, hodná, mazlivá a vděčná.

 

 

 

 

Dvě kočičky, které prosí o společný domov: Albínka a Lucinella

Děláme to výjimečně. Neprosíme zpravidla o to, aby si lidé od nás adoptovali místo jedné kočky hned dvě. Albína a Lucinella jsou tou výjimkou, jedinou ze sta...

Albínka je hodná, mazlivá kočička. Byla nemocná s kýlou, kterou jsme ji nechaly operovat. Ona si pak ránu lízala, až měla bolestivé místo na bříšku. Trvalo déle, než se jí místo zahojilo. Je kontaktní, strašně milá, ale lidé ji na výstavách přecházejí bez toho, aby si jí všimli, či si alespoň přečetli o její mírné, milé povaze. Albínka je totiž obyčejná kočka. Žádný roztomilý kukuč nemá, kožíšek je také obyčejný. A to, že je hodná? Takových je.

Lucinella je zato velká kráska. Má milý obličejík, krásný šedý kožíšek, kombinovaný s bílou. Na výstavách se všem líbí. Lucinella je ale povahově zvláštní kočička.Narodila se kočce v prázdném domě. Její majitelé tam nebydleli, kočka i koťata ale dostávaly jídlo.

Bez lidské přítomnosti, hlasů, hlazení, koťata rostla. Nikdy nechodila ven, lidi neznala. A tak je Lucinella tak trochu deprivant. Lidi nemusí mít okolo sebe. Ani s věkem se tento její postoj nemění. Ale i ona potřebuje lásku a blízkost, jako každá kočka. Spřátelila se s Albínkou. Potřebuje ji. A Albínka ji její náklonnost oplácí také náklonností. Mají se rády. Málokdy se vidí taková láska mezi dvěma kočičkami. A tak jsme se rozhodli, že se jim pokusíme najít společný domov. Obě jsou asi dvouleté a zdravé. Čekají u nás na svůj nový život v novém domově už dlouho. Nikdo je nechce. Lucinella sice byla již jednou v novém domově, ale nedopadlo jí to dobře. Lidé ji vrátili. Sice jsme jim říkali, že Luci není kontaktní, ale oni si mysleli, že to zvládnou. Nezvládli.

A tak jsou, Albi a Luci, zase spolu. Vím, že šance najít jim společný domov, je malá. Přesto se pokusíme.

 

 

Životem zkoušený kocour Zrzoun hledá domov

Zrzoun, to je jméno, které má rezavobílý kocour z Berouna už řadu let. Zrzoun je statečný kocour, který se životem protloukal jako kočičí bezdomovec v Berouně už dlouho. Místní lidé ho znají, někteří ho chodili krmit. Zrzoun strádal roky bez přístřeší u jedné fabriky v Berouně, postupně hubl, ztrácel sílu žít. Všem to bylo jedno. A přitom musel být Zrzoun původně domácí kocour, protože chtěl moc u někoho bydlet, byl mazlivý a hodný, lidi měl rád. Ale to nestačilo, nechali ho venku, na dešti, ať si pomůže, jak umí. V poslední době už nemohl, neuměl si pomoct. Umřel by tam.

Dozvěděli jsme se to a kocoura přijali do péče. Zrzoun byl už při příjmu k nám strašlivě vyhublý, zuby měl v katastrofálním stavu, kožich zanedbaný, plný blech. Byl hodně začervený a po odčervení se totálně složil. Musel být léčen infuzní terapií. Ale Zrzoun se nedal, jeho unavený mozek zaznamenal TEPLO a JÍDLO. Dvě podstatné věci, které roky neměl. A ruce, které hladily. A hlas, který konejšil. A Zrzoun napnul své poslední síly k tomu, aby žil. Taková škoda by byla, kdyby zrovna nyní umřel - v teple a u misky s jídlem... A tak neumřel. Začal se uzdravovat. Byl vykastrován (jaká úleva!), byly mu odstraněny shnilé zuby, až na jeden poslední zub (jaká slast, jíst zase bez bolesti!). Byl očkován a o vykrmování se Zrzoun stará pilně sám. Miluje maso, nevadí mu, že nemá zuby, poradí si s masem hravě. A mazlení? Toho se Zrzoun nemůže nabažit. Chce dohnat ztracené roky.

A tak se na vás, milí přátelé, Zrzoun obrací s otázkou: nepotřebujete mít doma staršího, asi šestiletého, kocoura, který už ví, o čem život byl a o čem život je a hlavně - o čem ještě život bude. Bude o věrném kocourovi, který si váží toho, čeho se mu dostalo, péče a lásky člověka, teplého domova a plné misky s jídlem. Za to blaho nepřestane do konce svých dní děkovat láskou k nám lidem a vděčným předením. Bude na vás čekat doma a bude štěstím bez sebe, že jste přišli domů a jste zase S NÍM. Zrzoun se hodí všude tam, kde ho lidi budou mít rádi a budou ho krmit, je jedno či do bytu, či do domku, jen když bude v teple s člověkem a jídlem.

 

 

Koťata z venkova

V jedné vesnici u Dobříše je kravín. A jak to tak už bývá, u kravína jsou kočky. Nepatří vlastně nikomu, ale zaměstnanci kravína je často krmí, kočky na místě proto zůstávají a loví v kravínu myšky. Spokojenost je na obou stranách. Kočkám se dobře daří a tak to netrvá ani moc dlouho a další generace koček je na světě.

Jenomže leckde se stává, že jsou koťata lidmi zabita a všem je to jedno. V této vesnici jsou soucitní lidé. Koťata nezabíjejí. A tak to v kravínu v létě vypadalo jako v malém kočičím útulku. Místní veterinární lékař nám o problematice koček v kravínu pověděl, jezdí tam ke kravám.

A tak jsme se rozhodli pomoci. Naše sdružení zaplatilo zatím kastraci 5 koček a 2 kocourů. Ještě zbývá zaplatit kastraci jedné kočky a dvou kocourů. Pak bude práce hotová a další koťata se rodit nebudou. Z letos narozených koťat jsme našli domov již sedmi z nich. Dalších sedm koťat bude na svůj domov čekat na naší výstavě.

 

 

 

 

 

 

 

Co dodat? Myslím, že další slova jsou zbytečná, snad je to, že advent je časem sblížení a příslibu nových začátků. A tak se na vás všichni tito chlupatí tvorečkové a s nimi i mnozí další budou těšit na Adventní umísťovací výstavě v kavárně U Chlupatýho ducha v sobotu 3. prosince v Praze v Konviktské 6.

Autor: Jan Pražák | pátek 18.11.2016 20:06 | karma článku: 26,04 | přečteno: 893x
  • Další články autora

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 21,40 | Přečteno: 667x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 23,61 | Přečteno: 848x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Hrátky s krásnou dámou

Lidi, tak si rádi hrajete? Pánové s krásnou ženou a dámy s charizmatickým mužem? Tak si tedy pojďte pohrát, ale nebojte, nebude to nijak lechtivě erotické. Budeme si hrát s dámou z nejkrásnějších, s naší košatou mateřštinou.

9.4.2024 v 14:34 | Karma: 29,89 | Přečteno: 2373x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Frajeři na silnicích

„Ta ženská mi tam snad vážně vletí!“ Zatrnulo mi za volantem, když jsme na počátku Velikonoc jeli do Čelákovic doplnit poslední sváteční proviant. A taky že jo, vůbec se nerozhlídla a nasáčkovala se s bicyklem těsně přede mě.

6.4.2024 v 7:07 | Karma: 35,93 | Přečteno: 2668x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Já ti to do smrti neodpustím, táto!

V pětačtyřiceti létech jsem se zbláznil, stalo se mi to, co se občas stává nezodpovědným mužům. Odešel jsem od manželky a od třináctileté dcery, a dal jsem se dohromady s ženou, která byla o dvacet let mladší než já.

3.4.2024 v 14:34 | Karma: 32,08 | Přečteno: 1376x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Pán už ten páreček nebude jíst?

Pamatujete se na automat Koruna, který stával dole na rohu pražského Václavského náměstí? Bylo tam několik pultů s jídlem, výčep a podlouhlé stoly, u nichž se člověk mohl na stojačku rychle a většinou celkem chutně nadlábnout.

31.3.2024 v 7:07 | Karma: 29,28 | Přečteno: 1280x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma: 40,20 | Přečteno: 7850x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma: 27,76 | Přečteno: 903x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma: 26,97 | Přečteno: 1110x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma: 28,30 | Přečteno: 953x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Jestli nevíte co s časem, cestujte s Českými drahami

„Pokud ti to nebude vadit, já pojedu už v úterý, budu fotit a ty za mnou za dva dny dorazíš,“ informovala mě má zákonná manželka, když jsem si na čtvrtek a pátek naplánoval kratičkou dovolenou v malebném Klášterci nad Ohří.

16.3.2024 v 7:07 | Karma: 28,09 | Přečteno: 891x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Odmítla jsem se vyspat se šéfem a dostala jsem vyhazov

„Majko, uvařila bys mi kafe, prosím tebe? Já jsem fakt naštvaná. Vždyť jsem teďka úplně vyřízená!“ Zprudka jsem se posadila na židli u kuchyňského stolu své sousedky a kamarádky v jedné osobě.

13.3.2024 v 14:34 | Karma: 28,85 | Přečteno: 1113x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Rozruch na dámském WC

„Tak teda jo, ukecal jsi mě a půjdu s tebou. Ale budeš mě muset obskakovat a nesmíš se mi smát,“ pravila Maruška do telefonu, když mi po dlouhém přemlouvání konečně kývla na další schůzku nad kávou a větrníkem.

10.3.2024 v 7:07 | Karma: 38,21 | Přečteno: 5022x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Vysadila jsem antikoncepci, Jirko, promiň

Vím, že to ode mě nebylo vůči manželovi Zdeňkovi fér. A asi mě neomlouvá ani fakt, že byl mým prvním a před milencem Jirkou jediným milostným partnerem. Byla jsem zkrátka taková hodná holka do doby, než se mi zbláznily hormony.

7.3.2024 v 14:34 | Karma: 38,33 | Přečteno: 6608x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Desatero kočičích přikázání

Všemocná bohyně Bastet stvořila kočku k obrazu svému. Pohlédla na své dílo, spokojeně zavrněla a zamyslela se nad otázkou, kdo se bude o kočku starat. Poté se mlsně olízla a stvořila člověka k tomu, aby kočce sloužil.

4.3.2024 v 14:34 | Karma: 27,38 | Přečteno: 1067x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Taky živíte svého důchodce?

Určitě znáte takové ty trafiky s rozšířeným sortimentem, v nichž se krom kuřiva, tiskovin, balených baget a nápojů prodává všechno možné. Například školní potřeby, nějaké hračky, trochu té techniky, a tak dál.

1.3.2024 v 14:34 | Karma: 43,88 | Přečteno: 5225x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Malá zvědavka v pekařství

Cestou z práce mě nemilosrdně přepadla mlsná, a tak jsem se stavil na hořkého turka s křupavou škvarkovou plackou v pekařství u autobusového nádraží na Černém Mostě. Místní společnost se mi postarala o téma k pobavení i zamyšlení.

26.2.2024 v 14:34 | Karma: 32,57 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Tohle je moje území a já nehodlám tolerovat, abys mi sem lezl!

Už toho mám dost, to si jako vážně myslíš, že se tě budu bát? Tak to teda ani náhodou, koukej mazat, odkud jsi přišel nebo si to s tebou pěkně zostra vyřídím, jakože se Magdaléna jmenuju!

23.2.2024 v 14:34 | Karma: 25,35 | Přečteno: 1002x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Jak bezdomovec nafackoval úředníkovi

„Promiň mi zpoždění, ale jestli chceš udělat dobrý skutek pro jednu mokrou a naštvanou starou tlustou ženskou, tak jí objednej panáčka becherovky, ať se trochu vzpamatuje. A sobě taky, aby v tom nebyla sama.“

20.2.2024 v 14:34 | Karma: 27,73 | Přečteno: 1079x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Jak jsem se pohádal s umělou inteligencí

„Co je to za vymyšlenost? Co to vyvádíš?“ Taky se vám stává, že si povídáte s věcmi, když vás něčím naštvou? Já tyhle věty adresoval svému počítači, když se po poslední aktualizaci začal chovat divně a spousta věcí byla jinak.

17.2.2024 v 7:07 | Karma: 29,40 | Přečteno: 873x | Diskuse| Společnost
  • Počet článků 2125
  • Celková karma 31,32
  • Průměrná čtenost 1304x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.