Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Otřesné varovné obrázky by měly být nejen na cigaretových krabičkách

Před nedávnem zaplnily naše trafiky nechutné obrázky, na nichž je ukázáno, co všechno se může stát nám kuřákům, pokud se svým nešvarem nepřestaneme.

Nikoho však už nenapadlo, jak nebezpečné je i naše ostatní konání a že tedy i mnohé další výrobky by nás měly podobně odstrašujícím způsobem varovat. Zkusme si letmo projít běžný den a uvést jen pár příkladů.

Ráno nás cosi vzbudí, abychom vstali a šli do práce. Nezáleží na tom, jestli je to klasický budík, mobil nebo něco jiného. Dovedete si vůbec představit, jak je takové prudké vytržení z hlubokého spánku nebezpečné? Budící předměty by měly být ze zákona opatřeny vyobrazením rozbitých hlav po prudkém úderu do nočního stolku nebo třeba srdce, postiženého náhlou slabostí.

Rozespalí se odvrávoráme do koupelny a vlezeme pod sprchu nebo do vany. Náš mozek ještě nestačil pořádně procitnout, a tak koordinace pohybů a rovnováha vázne. Dveře sprchového koutu a okraj vany je tedy třeba vyzdobit fotografiemi komplikovaných zlomenin, způsobených uklouznutím.

Máme-li čas na domácí snídani, použijeme varnou konvici, opékač toustů nebo podobný důmyslný přístroj. Nejméně šedesát procent plochy těchto předmětů by mělo nést vyobrazení těžkých popálenin a opařenin, případně obydlí v plamenech. Případy takovýchto neštěstí nejsou vůbec ojedinělé a s ranním spěchem jejich pravděpodobnost prudce stoupá.

Vydáme se z domu a usedneme do auta, nastoupíme do autobusu, tramvaje nebo jiného dopravního prostředku a rázem se z nás stanou účastníci silničního provozu. O riskantnosti tohoto počínání asi netřeba nikoho přesvědčovat, to ví každý. Vše co jezdí od bicyklů až po kloubové autobusy by tedy mělo být označeno velkými obrazy těžkých dopravních nehod s fatálními následky. Nechci zacházet do detailů, kdo měl tu smůlu a někdy takovou nehodu viděl na vlastní oči nebo dokonce byl jejím účastníkem, ví své.

Poté dorazíme do zaměstnání. Pracoviště by vydalo na celou kapitolu, tak jen stručně o tom, čím bychom měli být varování už u vchodových dveří. Pády ze schodů spěchajících úředníků, mechaniků, konstruktérů, uklízeček a zástupců všemožných dalších profesí, neb všichni jmenovaní bývají v dnešní době obvykle pracovně přetížení. Dále obrazy neúspěšných resuscitací po infarktech a mrtvicích, způsobených dlouhodobým pracovním stresem, případně rozčilováním a prudkými hádkami na poradách. Obrazy poúrazových stavů ve specifických profesích, jako například pády z lešení ve stavebnictví nebo pády z višně ve státní správě.

Konečně padla a jdeme se věnovat volnočasovým aktivitám. Koupaliště, rybníky a akvaparky je třeba opatřit fotografiemi utonulých a také lidí s trvalým poškozením mozku, které se sice podařilo zachránit, leč příliš pozdě nato, aby byli schopni dalšího normálního života. Podobně je to s lyžařskými svahy, zde jsou namístě fotky otevřených zlomenin a podobně.

Pak přijde večer a mnoho z nás usedá k televizi nebo k internetu. Veškeré obrazovky těchto přístrojů by měly být překryty fotografiemi bláznů ve svěracích kazajkách, kteří už nejsou schopni ani mluvit a vyjadřují se pouze blekotavými skřeky. Ne nadarmo se televizi říka debilizátor a mnohé informace na netu si vpravdě zaslouží podobné označení.

Snad jediné, co by mohlo být relativně bez rizika, je postel, do které uléháme po celém dni, plném těch příšerných nebezpečí na každém kroku. Snad pouze ta by mohla být bez varovného označení. I když, kdo ví, i z té se dá ve spánku spadnout a zlomit si třeba ruku, i v té lze utrpěn nepříjemný úraz při vášnivém sexu. Tady snad ani nebudu psát, co by na takových varovných fotkách mohlo být.

Ty otřesné obrázky na cigaretových krabičkách jsme si nevymysleli my sami, myšlenku jsme převzali ze zahraničí. Teď je však řada na našich zákonodárcích, aby povinné používání fotografií všech těch dalších vážných nebezpečí včlenili nejprve do našich právních norem. Poté, aby ukázali celému světu, že nejsou jen zástupci nějaké bezvýznamné země a snažili se těmito opatřeními inspirovat i zbytek světa. Klidně mohou začít třeba u EU a až se jim to podaří, pokračovat dál a dál, aby se nakonec cítili těmi, kdo řídí běh tohoto světa.

Autor: Jan Pražák | úterý 1.11.2016 14:19 | karma článku: 37,19 | přečteno: 2874x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 22,99 | Přečteno: 337x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,47 | Přečteno: 770x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 983x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 935x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 949x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Odpuzující. Strašit migrací je tak jednoduché, kritizoval Babiše ministr

24. dubna 2024  22:42

Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) v CNN Prima News vyčetl Andreji Babišovi...

Ukrajinci v branném věku budou moci získat pas jen ve vlasti, rozhodl Kyjev

24. dubna 2024  22:20

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat...

Biskupové se distancovali od Zemanovy akce v Arcibiskupském paláci

24. dubna 2024  19:05,  aktualizováno  21:31

Pražský arcibiskup Jan Graubner se distancoval od akce, při které byla minulý týden v...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,18
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.