V Bruselu se vážně uvažuje o uzákonění mnohoženství v EU

2. 09. 2016 20:03:23
Je s podivem, že se média doposud nezmiňují o vážných diskusích v Evropském parlamentu, zabývajících se včleněním mnohoženství do evropských právních norem.

Možná je to tím, že tyto diskuse jsou zatím ve svém prvopočátku. To však neznamená, že by nebyly bouřlivé a plné protichůdných názorů.

S touto myšlenkou přišla skupina německých poslanců, majících blízko k proimigrační politice. Své návrhy zdůvodnili tím, že nově příchozím obyvatelům unie je třeba vytvořit podmínky k takovému způsobu života, na něž jsou zvyklí ze zemí, odkud uprchli. Nu a vzhledem k tomu, že většina migrantů pochází z islámských zemí, kde je mnohoženství obvyklé, je jej třeba zavést i v unii. K německým poslancům se rychle přidali jejich kolegové z ostatních zemí, kteří zastávají podobné názory na migraci.

Tento návrh okamžitě striktně odmítla frakce EPP, tedy poslanci křesťanských demokratů a lidovců. Argumentovali tím, že by se jednalo o zásadní pošlapání zavedených morálních hodnot, jakými jsou například manželství coby spojení muže a ženy před bohem a rodiny jakožto základu společnosti.

Ke kritice návrhu se s nemenší vervou přidal výbor pro rovnoprávné postavení mužů a žen, avšak důvod byl zcela odlišný. Jeho členové návrh neodmítali, naopak trvali na rozšíření. Jejich argumenty lze zcela jasně shrnout větou, nesoucí se jednacím sálem hřímavým hlasem z úst jedné ze zástupkyň tohoto výboru: „Když se řekne A, je bezpodmínečně nutné říci i B. Mnohoženství je možné, avšak pouze za podmínky, že se zároveň s ním přijme i mnohomužství.“

Předkladatelé návrhu na uzákonění mnohoženství byli touto myšlenkou naprosto šokováni a začali tvrdit, že pokud by se návrh přijal v této rozšířené podobě, bylo by dosaženo zcela opačného účinku. Mnohomužství by bylo pro nové občany EU něčím naprosto nepředstavitelným. Byli by jím natolik znechuceni, že by začalo hrozit vážné nebezpečí jejich hromadného zběsilého úprku do původních domovin, což by pochopitelně bylo zcela nepřijatelné.

Názor podvýboru pro menšinovou sexuální orientaci byl poněkud rozporuplný, dokonce jej lze označit za zmatený. Jeho členové se nejprve začali přít mezi sebou, zda by se mělo takové opatření týkat pouze gayů nebo i leseb, které ve vztahu vystupují v roli muže. Jedna z členek výboru pro rovnoprávné postavení mužů a žen jim vstoupila do diskuse a uvedla, že to musí platit pro všechny. Tedy pro gaye i lesby v rolích mužů i žen. Členové podvýboru pro menšinovou sexuální orientaci se po vyslechnutí jejího názoru zatvářili nanejvýš rozpačitě a opustili jednací sál s tím, že si to musí nejdřív ujasnit mezi sebou a zaujmout jednotný názor.

Diskuse o uzákonění mnohoženství v unii jsou tedy na samém počátku, lze předpokládat, že se potáhnou dlouhý čas a budou i nadále plné protichůdných názorů. Jejich konečný výsledek si netroufají odhadnout ani ti nejzkušenější politologové. Nezbývá nám, než doufat, že nás o nich budou média včasně a pravdivě informovat.

Na závěr bych ještě rád dodal jednu perličku ze zákulisí. O této otázce se vášnivě diskutuje též v bruselských kuloárech, mnohdy daleko méně formálně než při samotných oficiálních jednáních. Podařilo se mi zachytit útržek rozhovoru skupiny europoslanců, který vám nyní předkládám. Omlouvám se za případné nepřesnosti v překladu.

Němec si zamnul ruce: „Pánové kolegové, dovedete si představit, jaká to bude paráda, až si budete moct vybrat, kterou z manželek si zrovna vezmete do ložnice?“

Švéd se širokým úsměvem pozvedl obě ruce dlaněmi vzhůru: „Nebo třeba hned několik najednou.“

Francouz zareagoval skepticky: „No, já bych to neviděl tak růžově. Počkejte, až si všechny zároveň budou přát, abyste jim koupil diamantovej náhrdelník a zlatý hodinky s vodotryskem.“

Polák se obrátil na Němce a snažil se tišit jeho nadšení: „Počkejte, kolego. Aby si nakonec nevybíraly ony, která vás chce zrovna za něco sprdnout.“

Švéd posmutněle a tiše zopakoval svou předchozí větu: „Nebo třeba hned několik najednou.“

Čech jenom k Švédovi suše dodal: „Za hlasitý podpory tchýní.“

Dán celou debatu odevzdaně uzavřel: „Tak to už mi nezbyde nic jinýho, než někam zmizet a pořádně se vopít.“

Poblíž skupinky stál Ital, který se do samotného rozhovoru nezapojil, zběsile rozhazoval rukama a stále dokola vykřikoval: „Mamma mia! Mamma mia!“


PS: Článek je fikce.

Autor: Jan Pražák | pátek 2.9.2016 20:03 | karma článku: 39.33 | přečteno: 2642x

Další články blogera

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.49 | Přečteno: 647 | Diskuse

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.41 | Přečteno: 858 | Diskuse

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.26 | Přečteno: 775 | Diskuse

Jan Pražák

Jestli nevíte co s časem, cestujte s Českými drahami

„Pokud ti to nebude vadit, já pojedu už v úterý, budu fotit a ty za mnou za dva dny dorazíš,“ informovala mě má zákonná manželka, když jsem si na čtvrtek a pátek naplánoval kratičkou dovolenou v malebném Klášterci nad Ohří.

16.3.2024 v 7:07 | Karma článku: 28.09 | Přečteno: 755 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 29 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 6.40 | Přečteno: 135 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.84 | Přečteno: 125 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.74 | Přečteno: 332 | Diskuse
VIP
Počet článků 2118 Celková karma 31.33 Průměrná čtenost 1302


Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...