Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Z Lindina odkazu - letní kotěcí tábor 3, útočník

„Co uděláme, když na nás zaútočí nějaký nebezpečný nepřítel? Když se proti nám rozběhne ve snaze nám ublížit?“ Zkusmo jsem se zeptala a čekala, jestli se někdo přihlásí.

Ráno po šťastném návratu Mouráčka a Uhelky z neočekávaného nočního dobrodružství jsem se rozhodla potrénovat naše malé kotěcí táborníky v obraně před nepřítelem. Koťata se rozdělila do dvojic, první tvořili neposední bráškové Čertík a Bertík, druhou naši dva utečenci neohrožený Mouráček s ustrašenou Uhelkou a třetí divoška Laura se stále usínající Micinkou.

Na mou otázku vylétly do vzduchu dvě malé tlapky a Čertík s Bertíkem se začali překřikovat: „My se s bráchou rádi pereme, tak jsme zvyklí, na útočníka bychom se vrhli společně a pěkně mu vyprášili kožich.“ „No jasně, já bych mu skočil na hlavu a ty by ses mu zakousl do ocasu.“ „Ne, na hlavu bych mu skočila já…“ Kdybych je neuklidnila ostrým omňouknutím, začali by se mi zase kočkovat.

„To byste tomu dali, dostal by vás oba najednou,“ pustila jsem se sama do vysvětlování. „Například před nebezpečným psem nebo před zlým dvounožcem musíte vyšplhat na strom. Před dravým ptákem se naopak schovat do houští, prostě si vybrat místo, kam se na vás útočník nedostane. Teď si to vyzkoušíme v praxi, toho nebezpečného tvora vám sehraje můj pomocník westík Falco.“ Poslala jsem je na okraj lesa, vymezila jim okruh několika stromů, ať se mezi nimi drží ve svých dvojicích a hlavně, ať Falca moc nepoškrábou. „Jde jenom o hru, koho se Falco dotkne čumákem, ten i se svým parťákem prohrál, kdo uteče z vymezeného teritoria, též prohrál, ostatní vítězí. Máte pět minut, na rozmyšlenou, pak čekejte útok.“

Můj kamarád a pomocník černý kocour Damián vyšplhal na strom na okraji našeho improvizovaného hřiště, aby měl vše pod kontrolou a já se po krátké pauze vydala „do boje“ Falcovi v patách. To víte, musím vše ohlídat. Jako první jsme objevili Micinku, maličká kočičí dámička neponechala nic náhodě. Způsobně seděla na větvi nejbližšího stromu necelý metr nad zemí a pečlivě si olizovala kožíšek. Kousíček od ní byla Laura, právě se snažila ulovit motýla a nevšimla si nás. Falca zpozorovala až v poslední chvíli, když jí chtěl už, už žďuchnout čumákem. Lekla se, celá se naježila a nahrbila, divoce na něj zaprskala a než se vzpamatoval, vyskočila za Mickou. Ty dvě tedy mohly slavit vítězství, i když jej každá dosáhla úplně jiným způsobem.

Bráchové Čertík s Bertíkem se zřejmě snažili ukrýt v hustém podrostu, ale moc si nepomohli. Cosi si vášnivě vysvětlovali mezi netykavkami, až jejich maličké plody létaly do všech stran. Byli tak zaujatí svým sporem, že si nás nestačili všimnout a Falco je s přehledem vyválel ve šťovíku. Jejich následný zběsilý úprk do tábora je už od prohry nezachránil.

Mouráček s Uhelkou tiše seděli mezi dvěma stromy a ostražitě se rozhlíželi, každý na jinou stranu, vypadali jako dávno sehraná dvojka. Falca si všimli asi na deset metrů, Mouráček stačil pokynout Uhelce tlapkou, jakože: „Račte madam, až po vás.“ Málem jsem se smíchem překulila na záda. Ale zpět ke hře, Uhelka tedy šplhala nahoru jako první a usadila na nejnižší větvi, dost vysoko, aby na ni Falco nedosáhl. Jenže našemu chrabrému Mouráčkovi to jaksi nestačilo, asi se chtěl ukázat, vylezl asi tři metry nad zem a zůstal nalepený na kmeni. V životě by to nahlas nemňoukl, ale celé jeho maličké tělíčko jakoby ustrašeně říkalo: „Já se teď bojím slézt, nevím, jak dolů.“

Tři metry jsou možná závratná výška pro dvounožce, ale pro lehoučké koťátko to nic není. A tak jsem si mňoukla, že ho chvilku nechám, jestli si nakonec dokáže poradit. Stejně už oba zvítězili v naší hře.

Mouráček se bezradně ohlížel dolů a nevěděl co teď. A pak se stalo něco opravdu nečekaného. Uhelka, o níž jsme si až doposud všichni mysleli, jak je ustrašená, se pomaličku a opatrně vydala nahoru za ním. Vylezla až k němu, krátce mňoukla: „Neboj a koukej, jak to dělám já.“ Levá přední a pravá zadní o krok níž. Krátce kouknout dolů. Posunout tělíčko, pak pravá přední a levá zadní, zase kousek dolů. Pomaličku se sunula zpátky, Mouráček jen otevřel údivem tlamičku a začal to dělat po ní. Za chvilku seskočili na zem, Uhelka byla v pohodě, ale maličký kocourek se náramně styděl, snažil se schovat mezi lopuchové listí. „To máš za tu noční pomoc,“ uklidňovala ho Uhelka, jemu to nedalo, vylezl a přátelsky se o ní otřel. Bylo nám s Falcem jasné, že se z nich stává nerozlučná dvojka.

Večer bylo u totemu s vyřezávanou kocouří hlavou slavnostní vyhlášení vítězů. Micka, Laura, Mouráček a Uhelka dostali každý za odměnu červenou kapsičku, Čertík s Bertíkem po modré kapsičce jako útěšné. Po rozchodu se o ně podělili podle svých chutí, ale to už jsme my dospěláci moc neřešili. Jen jsme se snažili dohlédnout, aby se to dělení obešlo bez drápků a bez zoubků.

Poté padla tma, vše utichlo a drobotina zalezla do stanů, aby nabrala síly na náš poslední společný den před návratem domů.

Dokončení příště...

Předcházející díly - „První noc“ „Maličký ochránce 

Autor: Jan Pražák | pondělí 18.7.2016 21:53 | karma článku: 20,18 | přečteno: 335x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 28,79 | Přečteno: 658x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,49 | Přečteno: 791x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 998x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 944x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 953x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině, píše Kommersant

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,38
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.