Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pomozte nám, prosím

Dovolte mi, abych se vám představil. Jmenuji se Macek a jsem pětikilový osmiletý kocour, těšící se dobrému zdraví. Až donedávna jsem dělal jediného společníka svému dvounohému kamarádovi, staršímu pánovi.

Společně jsme si užívali života v domečku na venkově, starali jsme se jeden od druhého. On pro mě obstarával krmení, já se mu za to odvděčoval hlídáním zahrádky před dotěrnými hlodavci a jinými cizími návštěvníky. Večery jsem trávíval na jeho klíně, hladil mě, buď si přitom četl, koukal do takové bedýnky s hýbacími obrázky nebo jsme si spolu prostě povídali. On po člověčím a já po kočičím. V noci jsme spávali oba v jednom pelíšku, pěkně hlavičku u hlavy a navzájem jsme si předli do uší. Já potichu, on nahlas.

Je to sotva pár týdnů, co můj dvounohý kamarád náhle zemřel a já tady zůstal sám. Už nejsem nejmladší a žít jen tak nadivoko bych moc dlouho nevydržel. A tak se mě ujala paní Jitka s dobrým srdcem, poskytla mi útočiště ve svém depozitu v maličké bývalé prádelně v paneláku v pražských Stodůlkách. Je nás tu víc v podobné situaci, jídla sice máme dost a zima nám není, ale chybí nám lidské rodiny. Paní Jitka sice pro nás dělá, co může, ale klasické kočkočlověčí spolubytí nám zdejší pobyt nenahradí.

Je mi tu smutno a stýská se mi po tom, který mě ne vlastní vinou opustil. Chtěl bych zas běhat po zahrádce, pobývat na člověčím klíně, občas ho sice trochu pozlobit, ale mít ho rád a mazlit se s ním. A tak hledám dobré lidičky, které bych mohl přijmout do služby za svůj nový dvounohý personál.

 

 

Jak už jsem mňoukal před chvilkou, nejsem tu sám a společně se mnou tu hledají nové domovy mí kočičí spolubydlící. Například šestikilový vykastrovaný mazlíček Zrzek, který možná vypadá jako velký bojovník, ale to je jen zdání. Loni v létě byl odchycen ve volném společenství divokých koček na ostrově Štvanice a „zachráněn“ před bandou čtyřnohých frajerek, která ho šikanovala. Je klidný a umazlený, má rád společnost hodných a mírumilovných koček, na obrázku ho můžete vidět s kamarádem.

 

Pár dní po mně, tedy před čtrnácti dny se tu objevila zhruba osmiměsíční nekastrovaná prozatím bezejmenná kočička. Byla nalezena nedaleko odtud v Lysolajích, kde strávila zimu u opuštěného domu na zahrádce ve společnosti dvou slepic. Dvakrát do týdne se tam prý objevila nějaká paní, která sice dala krmení slepicím, ale na ní se vykašlala. To víte, kočky lidem vajíčka nesnášejí. A tak si naše milá číča, představte si, občas uďobla slepičího krmení, aby tu zimu dokázala jakž takž přestát. Před časem se jí udělal ošklivý absces na krku, paní Jitka se jí ujala, vzala ji ke kočičímu doktorovi, aby jí vyléčil. Teď už je naštěstí zdravá a jako dočasnou památku na své útrapy má ještě vyholený krk. Proto jsme si ji zatím pokřtili Holokrčka, než dostane pořádné jméno. Jak jsem s ní mňoukal, tak se mi svěřila, že už má toho venkovního pobývání dost a byla by šťastná, kdyby si ji někdo vzal jako klasickou vnitřní gaučovou mazlivku.

 

Dalším mým zdejším spolubydlícím je desetiletý vykastrovaný kocourek Mourek. Dříve žil běžným životem kočičích městských bezdomovců, bydlel u popelnic. Určitě to neměl vůbec jednoduché, obživu sháněl, jak se dalo, občas se musel poprat, aby přežil. Jenomže postupně zestárl, ztratil pružnost a postřeh mládí a v jedné z potyček, snad s nějakým psem to nevím, přišel o půlku ocásku. Paní Jitka ho nalezla zkrvaveného a zbědovaného a spěchala s ním k veterináři. Teď už je Mourek zdravý, jenom ten ocásek má už navždy kraťoučký. I on se těší, že se mu podaří nalézt nový domov u hodných dvounožců a byl by rád, kdyby měli zahrádku, aby se podobně jako já mohl občas proběhnout venku

 

Od svého zesnulého člověčího parťáka jsem se naučil poměrně dobře rozumět člověčímu mňoukání. Díky tomu jsem se dozvěděl nemilou zprávu, kterou před námi prozatím paní Jitka tají, asi aby nám nepřidělávala starosti. Když s někým na dálku mluvila skrz takovou tu malou krabičku, tak si mu posteskla, že už ji tu s námi v prádelně nechtějí. Někdy v květnu se budeme muset všichni vystěhovat a nikdo neví kam. Kéž by to tak mohlo být do nových člověčích domovů.

 

Závěrem s laskavým svolením paní Jitky uvádím příslušný kontakt:

Jitka Pospíšilová
Email: jittulina@email.cz
Telefon: 730 515 253

 

PS: Omluvte, prosím, nevalnou kvalitu fotek, někteří kočičáci nechtěli chvilku posečkat a zapózovat před objektivem, a navíc jsem většinou musel použít blesk.

Autor: Jan Pražák | neděle 1.5.2016 8:08 | karma článku: 34,24 | přečteno: 2556x
  • Další články autora

Jan Pražák

Co s kočkou o dovolené?

Mám samozřejmě na mysli kočku čtyřnohou, protože tu svou dvounohou je nejlepší si vzít s sebou. Jinak by se totiž zlobila a vám by bez ní bylo smutno. Čtyřnohá bude sice taky prskat, ale s sebou si ji obvykle vzít nemůžete.

3.5.2024 v 14:34 | Karma: 12,25 | Přečteno: 243x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příslušník VB coby kazič májového potěšení

Psala se první polovina sedmdesátých let minulého století a já byl chovancem středoškolského ústavu. Spíš než o vzdělání jako takové jsem plnou silou svých osmnácti let usiloval o srdce spolužačky Mileny.

30.4.2024 v 14:34 | Karma: 25,94 | Přečteno: 705x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Ty zvíře moje!

Oslovení „ty zvíře“ nemusí být nutně hanlivé, a pokud je doprovázeno přivlastňovacím zájmenem, bývá spíš chápáno jako lichotka. A zdaleka ne vždy s erotickým podtextem, stačí, aby se někdo zachoval živočišně jako ten tvor boží.

27.4.2024 v 7:07 | Karma: 21,06 | Přečteno: 510x | Diskuse| Fotoblogy

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 31,61 | Přečteno: 838x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 28,26 | Přečteno: 865x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2131
  • Celková karma 29,92
  • Průměrná čtenost 1301x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.