Skřítkové mezi námi - 2. Zatvrdník

Jsou lidé, kteří se nedokážou bavit, tvář mají neustále zachmuřenou a slovo smích je jim docela cizí. Když je pozdravíte, tak vám odpoví na půl úst, pokud vůbec a jestliže se na ně usmějete, hned vás začnou podezírat, že se je budete snažit nějakým způsobem obelstít. Zábavu jiných vnímají jako urážku, dobrou náladu považují za výsměch své osobě, vše hezké se snaží co nejrychleji utnout a překazit.

Třeba taková stará paní Stanislava z přízemí, která snad neustále poslouchá za dveřmi své garsonky s okem přilepeným na kukátko. Ví o všem, co se po domě šustne, každého pomluví, každému hned vynadá za kdejakou prkotinu. Jakmile je někde v domě sebemenší ruch v době večerní či nedej bože noční, hned volá policii, aby přijela hříšníkům napařit pokutu, když už je nemůže rovnou zatknout. Běda tomu, kdo je zadaný a za nepřítomnosti svého protějšku k němu do bytu vstoupí osoba opačného pohlaví. To se hned Stanislava postará o drby nejtěžšího kalibru bez ohlednu na to, že se třeba jedná o návštěvu zcela nevinnou. Dříve taková nebývala, za mlada byla hezká a milá holka, za kterou se otočil kdejaký nápadník a společenský život jí vůbec nebyl cizí. Jenomže, jak plynul čas, osud si s ní nehezky pohrál. Manžel ji po čase vyměnil za mladší neopotřebovaný model, a když od ní a od dcerky odcházel, zapomněl si u nich akorát dluhy. O dobré místo přišla už dávno, když si dovolila nebýt po vůli vlivnému okresnímu náměstkovi, který do jejich podniku zavítal na kontrolu, takže nakonec skončila jako uklízečka. A dcerka? Vdala se a poté, co na ní vymámila zbytek peněz, se odstěhovala se svým mužem někam do tramtárie. Potom se u Stanislavy usídlil nehezký skřítek Zatvrdník se svraskalou tváří a kamenným srdcem. To on ji tiše ve spánku našeptává, jak komu ublížit, koho pomluvit a podrazit. Při každém jejím výstupu se zlomyslně pochechtává svým jízlivým smíchem a jeho obličej se stává ještě odpornějším.

S panem Kamilem ve třetím patře je to trochu jiné, mnohem horší. Navenek ukazuje svému okolí vlídnou a přátelskou tvář šarmantního padesátníka, ale jakmile se mu někdo sebemenším způsobem znelíbí třeba jen tím, že k němu není dostatečně uctivý, otočí se proti němu. Úskočně s ním začne spřádat dlouhé a důvěrné rozhovory, aby získané informace mohl co nejvýhodněji zneužít. Přitom je natolik vychytralý, že v sobě nikdy nenechá rozpoznat původce intrik, ba co víc, ve snaze potopit svou oběť ještě hlouběji, se ji snaží naoko utěšovat a vytáhnout z ní další podrobnosti. I on byl dřív docela jinačí, přátelský, férový a spolehlivý, leč i s ním osud zamával. Jeho bývalá jej vroucně milovala do té doby, než kvůli úrazu přišel o lukrativní výnosné zaměstnání. Zavinil si to tehdy tak trochu sám, holt si trochu přihnul a zaměstnavatel ho pak s lehkým srdcem nechal na holičkách. Žena sbalila děti a šla „za lepším,“ rozdrcené koleno mu doktoři zfušovali a na něho zbyl jen ubohý invalidní důchod, a ovšem nikdo jiný, než skřítek Zatvrdník. Ten mu teď pomáhá a vnuká mu způsoby, jak svému okolí ubližovat co nejrafinovaněji a nejvíc.

Ani paní Stanislava, ani pan Kamil nejsou šťastní. Zatvrdník jim sice usnadňuje dosahování jejich temných cílů, ale zároveň je žene dál a dál do propadliště duševní beznaděje. Jediné, co by snad oběma dokázalo ještě pomoci a co by od nich zároveň Zatvrdníka zapudilo, je láska. Taková ta skutečná, čistá a nezištná, ta nesmírně vzácná. Jenže, posuďte sami, kdo z nás by byl hlubokého citu schopen vůči cizímu člověku, který je zlý a nenávistný? Snad jenom blázen. Ale počkejte, možná mě něco napadá. Pokud by náhodou zkřížili svůj osud s nějakou němou tváří, pak snad ta jediná by uměla vykřesat ze zkamenělých srdcí těch dvou jiskřičku něčeho hezkého, co v nich mívali kdysi dávno. Snad by svou zvířecí láskou a chundelatou oddaností dokázala od nich odehnat Zatvrdníka a vrátit jim trochu štěstí. Aspoň tu trošičku, kterou potřebuje každý z nás.

Autor: Jan Pražák | čtvrtek 1.12.2011 0:10 | karma článku: 12,97 | přečteno: 597x
  • Další články autora

Jan Pražák

Heleno, hledej!

„Tak copak si dáte?“ Zeptal se nás prošedivělý číšník, když jsme se sobotního podvečera usadili se Soňou k restauračnímu stolu za účelem doplnění sil po odpoledním courání nezvykle chladnými ulicemi města.

24.4.2024 v 14:34 | Karma: 28,18 | Přečteno: 626x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Věř svým očím

„Promiň, Marku, já s tebou na to kafe fakt nemůžu jít. Musím do zítřka opravit písemky za celou třídu, ještě jsem s tím ani nezačala a už tak u toho budu sedět do noci. Tak se na mě nezlob, prosím.“

21.4.2024 v 7:07 | Karma: 27,49 | Přečteno: 788x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Obchodník musí umožnit platbu v korunách a do určité výše i v hotovosti

„Honzo, líbilo by se ti, kdybychom místo korunami platili eury a navíc jenom bezhotovostně?“ Položila mi Maruška nečekanou otázku, jakmile jsme si lokli kávy a dali první sousto větrníku v naší oblíbené cukrárně.

18.4.2024 v 14:23 | Karma: 27,59 | Přečteno: 995x | Diskuse| Společnost

Jan Pražák

Zpověď dominantního muže

Nalézt si v dnešní době ženu, která by se mi ve všem podřizovala, nebylo jednoduché. Zkoušel jsem to asi se třemi, ale pokaždé to skončilo krachem, jakmile poznaly, že nemůže být po jejich, tak mě dříve či později opustily.

15.4.2024 v 14:31 | Karma: 23,95 | Přečteno: 941x | Diskuse| Ostatní

Jan Pražák

Příběh bisexuální ženy

„Jakube, šel bys se mnou na rande?“ Zvedl jsem oči od monitoru, poodjel se židlí kousek dozadu a překvapeně se podíval na Markétu. Od své kolegyně bych čekal prakticky cokoli, ale takovou otázku rozhodně ne.

12.4.2024 v 15:15 | Karma: 25,46 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 2128
  • Celková karma 31,35
  • Průměrná čtenost 1303x
Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.