Domácí skřítkové 4 - Šramotík

3. 07. 2011 11:08:00
Domácí skřítkové se dělí na dvě skupiny. Příslušníky té první můžeme nalézt doma docela všichni, bez ohledu na to, zda obýváme venkovský dům, městský byt nebo třeba jen malou chatku někde uprostřed lesů, případně naopak honosnou vilu. Do této skupiny patří i ti tři, o nichž jsem psal v předchozích kapitolách. Pokud by se snad někdo domníval, že když se odstěhuje daleko od civilizace a zařídí si tam obydlí bez elektřiny v duchu našich předků, nenastěhuje se k němu Elektrouch, tak by se hluboce mýlil. Dosáhne pouze toho, že jeho Elektrouch bude nadmíru znuděný a otrávený z nemožnosti vlastní seberealizace a ke svým hrátkám bude využívat každičkou příležitost, které se mu jen dostane. Běda pak člověku, který k takovému obydlí přijede autem. Už neodjede, neb s vybitým akumulátorem či aspoň důmyslně zpřeházeným zapojením všemožných drátů se prostě jezdit nedá. A bateriové elektrospotřebiče? Ty budou pro chudáčka Elektroucha vyslovenou lahůdkou.

Druhou, snad ještě početnější skupinou domácích skřítků jsou tací, o jejichž společnost se musíme nějakým způsobem zasloužit, protože si své hostitele pečlivě vybírají a nežijí jen tak s každým. Do této skupiny patří například Bujarník, který se obvykle s chutí přistěhuje ke skupině studentů, bydlících ve společném podnájmu, nebo třeba jeho pravý opak Prudérník, vyskytující se převážně v blízkosti lidí bez fantazie, jimž je cizí jakýkoli společenský život a zábava.

V této kapitole se seznámíme se Šramotíkem, droboučkým tvorečkem, milujícím například půdy starých domů, na kterých si po nocích vesele lupe a štráchá. Dalším jeho oblíbeným působištěm jsou třeba rozvody vody a ústředního topení, skýtající mu neomezené možnosti různých variací bublání a šplouchání. Jde v podstatě o skromnou bytost, která se díky své vynalézavosti dokáže zabavit všude, a proto se v našem třídění řadí do skupiny první, takže se s jeho projevy občas doma setkáváme všichni. Šramotík je tvor společenský, obdařený utkvělou představou, že jsme-li doma sami, musí nás nějak zabavit a zbavit nás tak nutnosti mrhání časem zbytečným spánkem. Dokáže vycítit strach člověka, který je výjimečně sám a před usnutím jej napadají nepříjemné myšlenky o bandě zlodějů, násilníků či dokonce strašidel a duchů. V takových tíživých chvílích se mu Šramotík svým lomozem v zahradě za domem, na půdě nebo v předsíni snaží říct: „Neboj se, člověče, jsem tady s tebou já, a když bude třeba, tak tě ochráním.“

Možná se vám někdy stalo, že když jste pozdě večer po náročném dni konečně ulehli do postele a slastně se začali propadat do spánku, nečekaně a navýsost nepříjemně vás z usínání vytrhl nějaký zcela reálně znějící zvuk nebo dokonce slovo. Vyletěli jste, polekaně se rozhlíželi, co že se to vlastně děje, ale na původce tohoto vyrušení jste nepřišli. Psychologové tento jev považují za normální a odborně jej vysvětlují postupným „vypínáním“ jednotlivých mozkových center v průběhu usínání. Nejsem psycholog, nevyznám se v různých halucinacích a pseudohalucinacích, ale mohu vás uklidnit, takhle nepříjemně vás ruší Šramotík. On vám chce prostě za každou cenu dát najevo svou přítomnost a vězte, že to pro něj mnohdy není vůbec jednoduché, neb promluvit lidským hlasem je pro skřítky opravdovým uměním. Buďte tedy k němu shovívaví, přeneste se přes všechny nepříjemné pocity, které vám občas působí svým nečekaným hlukem, a udělejte mu radost tím, že na něj občas promluvíte. Nejlepší příležitost k tomu budete mít, když budete doma sami, neb v té chvíli mu to přinese opravdové potěšení a navíc vás nikdo nebude podezírat ze sklonů k samomluvě.

Autor: Jan Pražák | neděle 3.7.2011 11:08 | karma článku: 14.96 | přečteno: 1110x

Další články blogera

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 35.12 | Přečteno: 3798 | Diskuse

Jan Pražák

Máte rádi českou klasiku?

Pokud čekáte duchaplné povídání o velikánech české klasické literatury nebo hudby, tak vás bohužel zklamu. Budeme se věnovat něčemu daleko přízemnějšímu, leč možná o to příjemnějšímu. Čemuže tedy? No přece jídlu.

25.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 26.98 | Přečteno: 691 | Diskuse

Jan Pražák

Jak musela jít Maruška kvůli Frantovi na kožní

„Dneska na mě budeš muset být strašně opatrný a hýčkat si mě jako v bavlnce, jako kdybych byla porcelánová panenka,“ varovala mě Maruška, když jsme si telefonicky domlouvali popracovní schůzku v cukrárně.

22.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.94 | Přečteno: 905 | Diskuse

Jan Pražák

Jak jsem prchl z postele do skříně

Jaro bylo v plném proudu, já se pilně připravoval na maturitu a byl jsem beznadějně zamilovaný. O to víc, když objekt mé lásky spolužačka Blanka na sklonku zimy podlehla mým svodům a dala mi vše, co jen může holka klukovi dát.

19.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.71 | Přečteno: 808 | Diskuse

Další články z rubriky Poezie a próza

Václav Kunft

Velký pátek

Otevírání hor a vydávání pokladů nemá nic společného s křesťanským Velkým pátkem. Je to stará pohanská tradice spojená s příchodem jara. Mytologické téma je smrt a znovuzrození.

29.3.2024 v 11:12 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 34 | Diskuse

David Snítilý

... a co je vlastně normální aneb nudné vztahy

„A je sexy ten Váš kamarád?“ provokovala Marka Tereza. „Ne tak jako já," kasal se Marek. „Sexy s tímhle pivním mozolem?" poukázala na jeho zvětšujícího se milana. „To není pupek, to je charisma," oponoval nádherné femme fatale.

29.3.2024 v 7:40 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 140 | Diskuse

Alena Bures

Recenze - Martina Boučková: Šílená babička

Rodiče si nevybereš. Ale to koneckonců ani děti. A mít mírně šílenou matku je někdy k vlastnímu zešílení, ale někdy....

28.3.2024 v 17:24 | Karma článku: 8.83 | Přečteno: 154 | Diskuse

Miroslav Pavlíček

O fotbalových legendách, paní Štěpánkové a pomíjivosti

Kdybych se narodil před sto lety... No, abych řekl pravdu, někdy mám pocit, že se tak opravdu stalo.

27.3.2024 v 12:58 | Karma článku: 15.26 | Přečteno: 204 | Diskuse

Iva Marková

Ženy

....................................................................................................

26.3.2024 v 22:53 | Karma článku: 9.54 | Přečteno: 199 | Diskuse
VIP
Počet článků 2119 Celková karma 31.46 Průměrná čtenost 1303


Psavec amatér, životní optimista, milovník svobody, prostě Střelec jak má být:-).

Články o výstavách opuštěných koček jsou na hlavní stránce blogu publikovány se souhlasem redakce.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...